Lidi musíte strašit, abyste je mohli podojit, říká Ladislav Jakl na CNN Prima.

Uveřejněno dne 27 července 2022 000 9:25

Celou Evropu sužují těžká vedra a v časech covidu a války na Ukrajině opět přichází čas na diskuze o globálním oteplování. „Za posledních 60 let se v České republice posunuly průměrné teploty o dva stupně. Je to dvakrát více než světový průměr,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Ondráš Přibyla, ředitel projektu Fakta o klimatu. Ladislav Jakl z Institutu Václava Klause si nemyslí, že by aktuální situace měla být důvodem k panice.

Meteorologové v aktuálních dnech zpřísňují výstrahy, tropická vedra na „starém kontinentu“ jsou úmorná. Extrém, který lze považovat za nový trend? Podle Přibyly směřuje svět k tomu, že vlny nebývalých teplot budou intenzivnější.

„Klimatická změna pokračuje, je to trend, který bude trvat dlouho, než dojde ke změně. Znamenalo by to snížit emise skleníkových plynů, a to razantně,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS. Ladislav Jakl nesouhlasil.

„Lidský život je příliš krátký na to, abychom mohli přinášet jakékoliv zásadní soudy, co se týče vývoje podnebí,“ oponoval publicista. „Počasí vždycky nevypadá tak, jak si ho pamatujeme z loňska a předloňska. Počasí se velmi mění, a to ve velkém rozsahu. Tendence z toho něco vyvozovat je celkem jednoduchá, platí po tisíce let. Pokud chcete lidi ovládat a něco z nich vymáčknout, musíte je zaprvé vystrašit a za druhé jim musíte vštípit pocit viny, že udělali něco strašného. Pak jsou připraveni k tomu, abyste je mohli podojit,“ dodal.

Přibyla kroutil hlavou a poté poznamenal, že lidský život je možná krátký na sledování klimatických změn, ale jsou tady jasná data. „Za posledních 60 let se v České republice posunuly průměrné teploty o dva stupně. Je to dvakrát více než světový průměr. Vidíme to i na frekvenci přicházejících veder – jasný nárůst počtu dní s teplotou přes 30 stupňů v posledních 10 letech.“

Jakl: Bezhlavý boj s podnebím působí proticivilizačně

Ředitel projektu Fakta o klimatu viní spalování fosilních paliv, kvůli kterému je v atmosféře extrémní koncentrace skleníkových plynů, jež tady nebyla čtyři miliony let. A neustále se zvyšuje. Uvedl, že hranice pro umírání ekosystémů, jako třeba korálových útesů, je narůst průměrné teploty o 1,5 stupně Celsia. „Pro ohrožení potravinové bezpečnosti stačí mnohem méně. Tento problém bude způsobovat neúrodu. To, že pan Jakl říká, že je to způsob, jak lidi vystrašit, je argument lidí, kteří nechtějí připustit, že ten problém existuje,“ řekl.

Jakl, který odmítá, že planeta čelí globálnímu oteplování, přesvědčoval tím, že oxid uhličitý v atmosféře se podílí na růstu zeleně například ve kdysi pouštních oblastech v Africe. Přibyla k tomuto sdělil: „Zásadní problém je, že je to skleníkový plyn, který zadržuje teplo v atmosféře. Když budeme dál měnit složení atmosféry a přidávat oxid uhličitý, je sice pravda, že se bude zlepšovat fotosyntéza rostlin, ale zároveň poroste dále teplota. Poroste frekvence veder, což spousta ekosystémů nepřežije.“

Přibyla volá po tom, aby se civilizace pustila do ještě větší transformace a modernizace. V tomto případě kroutil hlavou Jakl. „Není tady jediný fakt, že člověk může za oteplování a že s ním musí za každou cenu něco dělat. Modernizace dopadá drtivě na život našich domácností. Lidé už nemají na to, aby platili nájem a energie. Ve skutečnosti bezhlavý a fanatický boj s podnebím působí proticivilizačně a způsobí velké zaostávání za zbytkem světa,“ zakončil.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist