STOP dovozům německých potravin!?

Uveřejněno dne 10 června 2011 000 14:27

okurkyŽádné okurky! Žádní Španělé! To zloděj v Německu volal, chyťte zloděje! Jako by se do Německa přestěhovalo rádio Jerevan.

Nejsem katastrofistou a tak bych z toho za normálních okolností nedělal vědu, o čemž svědčí můj článek: „Okurek – ani jiných strašlivých bubáků – se nebojím“. Dokonce jsem na rozdíl od našeho prezidenta ten cirkus pojmenoval dříve, než se nevina okurek prokázala. Jenže Němci velice poškodili evropský trh se zeleninou a zejména španělské pěstitele. A samozřejmě také i naše dovozce této komodity ze Španělska. Přitom zemí, odkud se nákaza šíří, je právě Německo!

Kdyby se nákaza šířila dejme tomu z Česka, Němci by okamžitě a nemilosrdně od nás zastavili veškerý import. A mám obavu, že by nezůstalo jen u zeleniny a dokonce ani jen u potravin. Všechno české by bylo prašivé.

Němci jsou důslední i ve svém alarmismu. Jsou „nejzelenějším“ evropským národem. Dokazují to i tím, že kvůli obavám ze zemětření a cunami v Evropě chtějí odstavit všechny jaderné elekrárny. Zatímco – kvůli historicky podmíněné „lásce“ k nám – Rakušanům vadí jen ty české, tak Němcům i ty vlastní. Měli by si teď své bio-bakterie „vyžrat“ doma.

Ale k takovým opatřením našim alarmistům chybí odvaha. Najednou budou bagatelizovat možný import nákazy. Budou omlouvat i stamiliónové škody, které utrpělo Španělsko, ale i další zeleninoví exportéři. Budou chválit německou předběžnou opatrnost, ale sami se k ní neodhodlají, protože by se dotkla mocného souseda a hegemona EU. Chřipkový alarmista Vít je najednou jak beránek a uklidňuje v tisku.

Upřímně, já si nemyslím, že by nějaká zvláštní opatření na německých hranicích byla třeba. Ale náš soused by si v opačném gardu „myslel“ něco jiného. Každopádně by tu hůl nepustil z ruky. Měli bychom být rovnoprávní i v ochranářství. Rusko už toho využilo a zastavilo dovozy zemědělských produktů z celé EU.

Německé nadnárodní řetězce diskriminují v naší obchodní síti české dodavatele, ty potravinářské zvlášť a zemědělské zcela likvidačně. Zrovna nedávno jsem četl (viz iDnes), že dokonce ani nižší cena nezachrání české mlékárenské výrobky před dražšími německými dovozy. Teď se nabízí legální možnost aspoň častečně ty pokřivené vztahy napravit. Chtělo by to ovšem odvahu zastavit dovozy německých potravin, aspoň do odeznění infekce.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist