Může za požár změna klimatu, nebo aktivisté?

Uveřejněno dne 29 července 2022 000 12:30
České Švýcarsko hoří. Důkaz změny klimatu, křičí ekoaktivisté. Jiné hlasy naopak za viníky označují právě aktivisty, kteří roky blokují boj proti kůrovci.

Co bylo konkrétní příčinou vzniku požáru v Národním parku České Švýcarsko, snad v budoucnu vyšetří policie. Ekologičtí aktivisté už mají ale jasno teď. Na sociálních sítích unisono křičí, že jde o důkaz klimatické změny. Pokud jim někdo oponuje, neváhají jej přirovnat dokonce k nacistům.

Množí se však i hlasy naprosto protichůdné, které nepřímo obviňují právě ekologické aktivisty. Právě ti jsou totiž již roky v čele odporu proti boji s kůrovcem v českých lesích. A právě suché kůrovcové stromy, které zůstaly v lesích, jsou podle řady názorů zásadní příčinou rychlého šíření požáru. Rozšíření původního ohniska požáru by podle nich nenastalo, pokud by byly vykáceny bezpečnostní pruhy.

My jsme jako město upozorňovali už před několika lety, že máme obavu z požárního nebezpečí, opakovaně jsme vyvolávali jednání a říkali jsme, že není otázka, jestli to chytí, ale kdy. A teď se to bohužel naplnilo,“ řekl Starosta města Krásná Lípa Jan Kolář. Park podle něj ponechal suché dřevo napadené kůrovcem v lesích, aby se rozpadlo a rozložilo a les se samovolně obnovil. Místo toho suchá les hoří.

Tento rozpor je mimořádně důležitý. Ukazuje totiž na jedno obrovské nebezpečí. Tím jsou požadavky aktivistů, kteří je prosazují hlava nehlava, bez ohledu na kontext a možné vedlejší důsledky. Ti samí lidé, kteří dnes křičí, že za požár může změna klimatu, se totiž před lety přivazovali ke kůrovcem napadeným stromům, aby je nebylo možné pokácet.

Podobně se aktivisté chovají i v jiných oblastech. Přilepují se k silnicím, rypadlům v uhelných lomech či dokonce obrazům v galeriích. Jedním z důsledků jejich nátlaku je i závislost na ruském plynu. V této souvislosti se už objevily informace, že byli někteří Ruskem dokonce přímo placeni, ale to je teď vedlejší.

Univerzálně platí, že ekologičtí aktivisté prosazují „svou svatou pravdu“ bez ohledů. Například neustále požadují výstavbu obnovitelných zdrojů energie a je jim úplně jedno nejen to, že tím ohrožují energetickou bezpečnost, že se tím opět zvyšuje naše závislost, tentokrát na Číně, ale i to, jakým způsobem se těží drahé kovy, které jsou například pro solární panely nutné, nebo co se bude dít s miliardami panelů, až zhruba za 20 let doslouží. Aby nedošlo k omylu. Nemám vůbec nic proti fotovaltaice. Je samozřejmě správné vyvíjet nové technologie a získávat energii ze slunce, větru. Ale je třeba u toho myslet a klást si i nepříjemné otázky. A odpovídat si na ně dřív, než se dělají zásadní rozhodnutí.

To ale aktivisté nechtějí. Jakékoli otázky, které jejich nátlak zpochybňují, buď ignorují, nebo ještě spíš nálepkují tazatele, které označují za popírače klimatické změny, zpátečníky atd.

I požár v okolí Hřenska přitom ukazuje, že přírodu je rozhodně nutné chránit. Ale stejně tak nutné je dělat to s rozmyslem a správně. Cesta do pekel je totiž často dlážděna dobrými úmysly.

Závěrem chci moc poděkovat všem, kteří se podílejí na hašení požáru. Musí to být šílené. Všem, které požár zasáhl, vyhnal je z domovů a zničil majetek, přeju hodně sil. Přispěju jim na obnovu a doufám, že se ke mně přidá i spousta dalších lidí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist