POŽÁR: Argumentovat změnou klimatu má své meze

Uveřejněno dne 29 července 2022 000 12:30

Lesní požáry patří ke koloritu sezony, zvláště sužují-li Amazonii či západ Kanady. Právě tam loni překvapily. Vyžádaly si evakuaci měst v oblasti známé spíše dešťovými pralesy mírného pásma. Nastanou-li i tam horka a sucha podporující lesní požáry, situace je vážná. Vážná je teď i v Českém Švýcarsku. Kde je příčina a co se proti ní dá dělat?

Stalo se módou odpovídat slovy „změna klimatu“. Působí to pokrokově, ale též alibisticky. Někdy to rozčílí samotné přírodovědce. Třeba při ničivých povodních před rokem na západě Německa, kdy byl viník (změna klimatu) označen dříve, než byly vyšetřeny možné kiksy meteorologické předpovědi a státní či místní správy. Což platí i pro lesní požáry.

Ano, letošní červenec přinesl velká horka, ale jak na webu Der Spiegel píše meteorolog Jörg Kachelmann, samo horko les nezapálí. Ke vznícení je třeba teplota asi 250–300 °C. Tedy vznikne-li lesní požár v horku, ale není doložena bouře s blesky, můžete se vsadit, že na vině je úmyslný či nedbalostní žhář.

Totéž si myslí i lidé z Národního parku České Švýcarsko. Ale jak řekl pro iDNES jeho mluvčí Tomáš Salov: „Narazíme-li v lese na někoho, kdo rozdělává oheň, rozdáváme pokuty na místě do deseti tisíc korun, což je zákonný limit.“ Je pokuta do deseti tisíc za jednání, které může způsobit lesní požár, vést k evakuaci obcí a ohrozit životy obyvatel i hasičů, adekvátní? Před 15 lety, když lesní požáry sužovaly Řecko, vláda pohrozila, že na vinících budou uplatněny protiteroristické zákony.

U nás to tak ostré není. Ale Národní park České Švýcarsko zvažuje inspiraci Německem, kde vyhlásili noční zákaz vstupu do lesa. Je to neliberální buzerace. Jenže v podmínkách, kdy jeden neopatrný táborník rozdělávající oheň stačí pro vznik lesního požáru, má logiku. Pak už si můžeme jen opakovat slova webového diskutéra: „A kvůli takovýmhle deb**ům se zpřísňují zákony tak, že už se ani nedá přespat pod širákem, aniž by člověk riskoval flastr.“

Zdroj

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist