Požár v Hřensku a zelená ideologie

Uveřejněno dne 1 srpna 2022 000 13:29

Naše média zaplnily zprávy o velkém požáru v Hřensku. S jistým časovým odstupem se probudily i centrální orgány a začínají organizovat pomoc. Někdy chaoticky, jak jinak se dá nazvat přílet italských hasících letadel a hned zase jejich odlet, protože jsou i v Itálii požáry. Už je asi požár pod kontrolou a teď přiletí hasící letadlo ze Švédska. Hledá se příčina, bohužel jen někde mezi konkrétním pachatelem (se sirkou v ruce) a náhodou, suchem, vedrem. To skutečné příčiny nejsou.

Dopisuji si s jedním pánem z Polabí, osobně jsme se nesetkali, a ten zdůrazňuje souvislost požáru v Hřensku s principem tzv. bezzásahovosti. Text, který mi poslal, stojí za citaci: „Požár v Českém Švýcarsku je pádným důkazem škodlivosti pseudovědeckého principu bezzásahovosti v národních parcích. Hloupost nechat „vědecky“ zlikvidovat les kůrovcem se ukázala v celé nahotě. Sežraný les nezadržuje vodu, vyschlá zem podporuje vysokou teplotu. Mrtvé stromy na stojato a neuklízená hrabanka jsou mohutným zdrojem hořlavého materiálu pro rychlé šíření požárů.“ K tomu se nedá nic dodat.

V podobném duchu psal včera v Mladé frontě Dnes senátor Jirsa. I on nehovoří o jedné sirce či jiskře, ale o ekologických aktivistech a o jimi prosazovaném zacházení s přírodou. Jejich cílem je – podle něho, a já jeho názor sdílím – „nedovolit otevřít veřejnou debatu o současné strategii ochrany přírody v českých národních parcích“. On často bojuje za Šumavu, dnes i za České Švýcarsko.

I tento požár je dalším selháním naší současné vlády, její údajná pravicovost ani o milimetr nezměnila militantní zelené postoje předcházejících vlád. Premiér Fiala v Hřensku řekl: „musel bych mít klapky na očích, kdybych neviděl klimatickou změnu“. Peníze za výzkum klimatu jsou tedy evidentně vyhozenými penězi, stačí, když se premiér (bez klapek na očích) podívá.

Zmínil jsem peníze. Státní rozpočet se potápí v dluzích a deficitech. Některým privilegovaným skupinám se však přidává. V novele státního rozpočtu na rok 2022 si ministr kultury Baxa vybojoval vyšší filmové pobídky. Asi proto, že filmů máme tak málo, že se jejich počet musí uměle zvyšovat. Je to potřeba. Už je opravdu trapné, že Česká televize musí pořád do nekonečna opakovat Vinnetoua a Angeliku. A také Buda Spencera a Terence Hilla. Všechno filmy ze šedesátých let. Asi by i Česká televize měla dostat víc peněz.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist