EKOLOGIE: Lidi lžou, nic nenaděláš

Uveřejněno dne 1 srpna 2022 000 13:29

„Kdo pravdě přál ten krvácel, co svět světem stál…“ Tak to zpívá Michael Kocáb na text Michala Horáčka ve skladbě Sebastián. Jo, s lhaním nic nenaděláš…

Vzpomněl jsem si na to, když jsem koukal na první televizní zprávy o požáru v Českém Švýcarsku. Reportér mlel o suchu, o globálním oteplování, hrdinství hasičů, takové to televizní bla…ble…ble. A za ním hořela stráň jak fakule. Do rudého žáru plamenů trčely černé siluety uschlých smrků jako memento lidské hlouposti a nafoukanosti takzvaných odborníků a „ekologistů“. Ty smrky, sežrané kůrovcem tam nechali stát naši pokrokoví ochránci přírody. A vykládali, jak je to úžasné, jak je to ekologické a přírodě prospívající. Jakože ty uschlé stromy a po zemi miliony na troud suchých větví, takových, co naše prababičky sbíraly na podpal, a také závěje uschlého jehličí jsou něco úžasného. Jak to přírodě prospěje… Kdyby začali takového bláboly vykládat ve středověku, tak by byli za blázny. Za Marie Terezie, po roce 1754, kdy byly vydány lesní řády (patenty) císařovny Marie Terezie pro Čechy a Moravu, obsahující mimo jiné ustanovení o povinnosti zachování lesů a zajištění trvalého výnosu z nich, tak by je oprávněně poslali do ústavu pro duševně choré. A anebo spíše do šatlavy.

Jenže dneska očividně lhát se tak nějak nosí. Televizní reportér ani nemukl o těch tisících uschlých stromů. Jako onen slavný americký reportér, když při rasových bouřích v USA hlásil do kamery, že letos vše probíhá bez problémů. A za ním hořela řada obchodů a od nich utíkaly desítky rabujících, kteří předtím ty obchody vykradli.

Onen reportér se celosvětově proslavil. To se ovšem našim dovedům nepovede. Ale měli by nárok, kdyby mluvili anglicky. Naštěstí našinci ještě nejsou obecně tak „uvědomělí“, aby předstírali, že ty desetitisíce na troud suchých stromů neviděli, a tak se začali ozývat. Ovšem, naši činovníci mají na vše připravené odpovědi. A začali ječet. Podle hesla: „Potrefená husa kejhá“.

Třeba naše ministryně „lesů, vod a strání“ ing. Bc. Anna Hubáčková docela vážně tvrdila v „novinkách.cz“, že: „Kůrovcové dřevo neovlivnilo rozsah požáru na Děčínsku“. To by nikdo nevymyslel, to musela skutečně říct. Že prý „sice v Národním parku zůstalo suché kůrovcové dřevo, a to i v nepřístupném terénu, odkud ho nebylo možné dostat, ale nehořelo tak rychle jako zdravé stromy.“ Aby tomu dala jo na prd…el, podotkla, že „oheň podporuje pryskyřice“. Klasický pokus o úkrok stranou. Dotyčná si snad myslí, že si u nás nikdo nedělal ohníček. Jistě, jehličí plné pryskyřice rychle vzplane, ale u smrku pak zase zhasne. Pokud nepřiložíte suché dřevo. Ovšem tam přiložili ekologisté statisíce kubíků vyschlého smrkového dřeva.

Také vedoucí Národního parku České Švýcarsko další den lhal, jako když tiskne. Na dotaz, proč tam nechali stát obrovské plochy suchých smrků a neodtěžili je, najednou zapomněl, co říkal před rokem, že je to ten nejsprávnější ekologický postup. Začal tvrdit, že se tam z těch strání nedaly smrky odtěžit, protože je to nebezpečné atd. atd. Nějak přehlédl, že před jeho vystoupením běžely záběry z kamer na vrtulnících a bylo jasné, že by se tam, kde nejvíc hořelo, klidně těžit dalo. Ovšem, to by neodpovídalo „nejmodernějším“ poznatkům, že. Celé to dorazila následná reportáž, jak harvestory kácí smrkové porosty, aby se oheň nerozšířil. Pokud onen ekologický náčelník NP České Švýcarsko nikdy neviděl, jak se kácí moderně ve skalách za pomocí harvestorů a lesních přenosných lanovek, ať se jede podívat do Rakouska. On si snad myslí, že jsou u nás lidi úplně blbí a nikdy v životě nikde nebyli!

Už od dob bolševika jsem zvyklý na to, že ať je jakýkoliv malér, vždy se najde nějaký „odborník“, s tituly před a za jménem a z úctyhodné instituce, který nevzdělance správně poučí, jak se mýlí. Třeba ty, co jim ekologisti zakázali vypalovat trávu. Neboť při tom vznikají na přírodě obrovské škody a když začne hořet les, je to katastrofa. Uhoří zvířata, obojživelníci, ještěrky a hadi, myši a tetřevi a miliony hmyzích jedinců, takže vznikne mrtvá krajina.

A náhle nám Martin Adámek, Ph.D. Katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy hlásá na Novinkách,  že takový požár vůbec neškodí, ba naopak prospívá. „Popel má chemické a fyzikální vlastnosti takové, že obnově lesa pomáhá. Je v něm hodně živin a díky tomu porost roste rychle.

Za 10 let může být porost ve výši asi 5 metrů, za 30, 40 let přes 10 metrů.“ NP České Švýcarsko se „navrátí do původní podoby, ovšem asi za 100 let. Ovšem bude mít vhodnější druhovou skladbu.“Tak to se mi ulevilo. Bude stačit jen asi pět generací a už zase budeme mít krásné České Švýcarsko!

Jsou věci, které jsou tabu. U nás je to třeba kůrovec a jeho následky. V hrůze, která postihla naše lesy, se vyznamenaly organizace jako třeba Greenpeace, Jihočeská univerzita, která pak vymýšlela neuvěřitelně účinný prostředek proti kůrovci, který ovšem v praxi vůbec nefungoval. Také je nezapomenutelný fanatik Vladimír Just, český teatrolog a literární a divadelní kritik, který v mediích osobně hlásal heslo, jak je kůrovec součástí přírody a musíme jej nechat žít.

Dneska jsme dále. Aby nepřiznali své lži o kůrovci jako „lékaři lesa“, začali vymýšlet fantasmagorické teorie, o prospěšnosti uschlých lesů. Jejich výsledkem je, že po celé republice stojí miliony uschlých smrků a nejvíc jich je ve všech „chráněných oblastech“ a národních parcích.

A jak dále a dále hoří, blbne už nahlas kde kdo. Kdysi rozumný Bedřich Moldán prohlásí pro MfD, že suché dřevo v lese nemá na požár žádný vliv, což už odporuje zdravému rozumu i fyzikálním zákonům.

Nikdo nemá odvahu se těm fanatikům postavit a nechat tu suchou číhající hrůzu vykácet. Hrůzu, zakletou v na troud suchém dřevě a čekající na prvního vajgla z cigarety, zahozené láhve anebo blesk či jiskry. Aby pak začalo hořet.

NP České Švýcarsko má rozlohu: 79,23 km2. Kouř byl cítit skoro po celé ČR. Ovšem NP Šumava má 680,64 km2, a celá CHKO Šumava pak 996 km2. Kdyby tam začalo hořet a začal foukat vítr, tak by nestačilo ani dvacet helikoptér a deset hasících letadel.

Ovšem dnes nikdo nenajde odvahu říci: „Tak dost! Už toho bylo s kůrovcem a blbnutím moc! Ihned začněte kácet ty miliony uschlých stromů.

Marii Terezii a Josefa II. a jejich zákony na vás.“ Jak to řekla jedna z obyvatelek Hřenska. „Tahle banda šílenců patří do kriminálu!“

P. S. Jen malý dotaz: „Slyšíme jen hasiči, hasiči, hasiči. Kde je armáda? Chrní v kasárnách?“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist