přístupnost malebné krajiny

Uveřejněno dne 2 září 2010 000 11:48

prirodaVeškerá krása přírody, pokud do ní nemá člověk přístup a nemůže se z ní těšit, je k ničemu. BRÁNIT LIDEM VSTOUPIT DO KRÁSNÉ NÁDHERNÉ KRAJINY JE JAKO BRÁNIT JIM VSTOUPIT DO RÁJE, kam smí jenom vyvolení.

Je to diskriminace a nerovné podmínky pro ty, kteří se také chtějí potěšit jejich krásou a to i tehdy, když se jedná o nejpřísněji chráněné území, měly by jimi procházet naučné stezky se zastávkami v objektech podobných lehkým zahradním chatkám, vyjímečně  zděnými, většími stavbami porostlými popínavými rostlinami a obrostlými stromy, někdy i z části exotickými ovocnými, zapadající svou architekturou do rázu krajiny, případně s vyhlídkovou věží s výtahem, dalekohledy i hvězdářskými a možností stravování a hygieny i získávání spojení s ostatním světem ( satelitní TV, internet s možností vypalování vlastních fotografií a kamerových záznamů na DVD a kvalitního tisku, i nákupem a přehráváním DVD zvoleným dle jednoho ze 12 jazykových verzí o místní krajině a přírodě, automat je schopen i chybějící video v potřebné jazykové verzi i sám do 10 minut podle svojí uložené předlohy opakovaně nově vytvořit a prodat, po vhození patřičné mince ((10, nebo 20kč)))s omezenými možnostmi krátkodobého ubytování, WC, elektřinou, připojením internetu, informačním počítačem s možností přehrát biologické informace o jakémkoli místním živočichu i rostlině v místě, včetně videonahrávek  v různých ročních obdobích, v podstatě totéž vše by mělo být i v automatu prodávajícím DVD s velkou zásobou těchto nosičů. Měl by být i přístup na internet, na všechny Webové kamery on-line, nejen v oblasti, ale celé ČR i ke všem biologickým a turistickými cestovním informacím pro turisty v ČR  s možností volby kteréhokoli ze 12 nabízených jazyků i na DVD.

Nejpřísněji chráněným územím mohou procházet naučné stezky, často v bezprostřední blízkosti nejstřeženějších objektů, kdy by se procházelo bezpečně oddělenými celoskleněnými prohlídkovými tunely, s klimatizací ze kterých by byl rozhled na téměř všechny strany, přičemž část tunelů by mohla být i na betonových nosnících a většina cest stezkami by měla být bezbariérová. Jedním ze stovek  typů návrhů je zmenšení průřezu zajímavého typu projektu na internetové stránce:

http://www.casopisstavebnictvi.cz/konstrukce-protihlukoveho-tunelu-na-mestskem-okruhu-v-hradci-kralove_N2106

Prosklených tunelů určených k pozorování, zejména okolní mořské fauny a flory se běžně užívá často při průchodu vnitřkem akvárií, i v našem bezprostředním okolí tunelu bude nutno nahromadit atrakce podobně v těsné blízkosti zajímavých rostlin a živočichů, rostliny i zvířata, je třeba dovézt ze světa a zvířatům  připravovat krmení těsně u stěny tunelu.

Stavění stezek i s vybavením, by mělo probíhat v ročním období, které přírodě nejméně škodí, finanční podmínky jsou až v druhé řadě. V nejzajímavějších místem krajiny by měly být instalovány nonstop fungující  Webové kamery on-line , pohyblivé kamery někdy i doplněné o noční vidění.

Ten kdo je neschopný a nedokáže to technicky a projektově vyřešit a brzdí ostatní při práci, nemá pro neschopnost ve správě krajiny, co dělat.

Mirek Fatrdla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist