Čtyři způsoby, jakými tento týden „experti“ předvedli, že jsou šílení

Uveřejněno dne 9 srpna 2022 000 12:24

Staré pořekadlo, které lidé často chybně připisují Albertu Einsteinovi, stanovuje „definici šílenství jako opakování neustále stejných věcí zas a znova s očekáváním jiných výsledků.“

Z tohoto pořekadla se už stalo tak trochu klišé, ale ve skutečnosti na něm něco je.

Před asi 80 lety psychologa jménem George Kelly fascinoval způsob, jakým lidské bytosti činí rozhodnutí, a vyvinul rámec, který nazval Teorií osobního konstruktu.

Kellyho Teorie osobního konstruktu poukazovala, že lidé se chovají a činí rozhodnutí na základě své unikátní sady životních zkušeností.

Např. dítě, které je pořád rozmazlováno a hýčkáno rodiči, co hned přiletí jak helikoptéra (podle Kellyho teorie) vyroste, aby očekávalo neustálou podporu a záchrannou síť … a podle toho činí i životní rozhodnutí.

Kelly teoretizoval, že lidské bytosti se v průběhu času chovají nešikovně a činí špatná rozhodnutí kvůli tomu, že jejich osobní konstrukt je vadný.

Kelly ve skutečnosti ve své knize Psychologie osobního konstruktu z roku 1955 psal: „Můžeme definovat jako psychologickou poruchu jakýkoliv osobní konstrukt, který se opakovaně používá i přes jeho neustálé vyvracení.“

 

Jinými slovy Kelly jako šílenství (či přinejmenším psychologickou poruchu) definoval opakované spoléhání a nefunkční způsob myšlení.

To je ovšem jasně psychologický stav většiny našeho dnešního ‚vedení‘.

Ti mají velice konkrétní světový názor, který se, jak poukazuje Kellyho teorie, zakládá na jejich zkušenostech.

Prezident Spojených států se rád během své kampaně vychloubal desítkami let svých politických a diplomatických zkušeností.

Mluvčí americké Sněmovny reprezentantů má zrovna tak desítky let zkušeností, které zformovaly základnu jejího světového názoru a procesu přijímání rozhodnutí.

Anthony Fauci má desítky let zkušeností na vrcholku jedné z největších agentur veřejného zdravotnictví světa.

Ukazuje se ale, že tyto kolektivní dekády a dekády zkušeností vyústily v hrozná rozhodnutí … a v ještě horší výsledky.

Na základě Kellyho teorie však tito lidé nejsou schopni se za svých chyb poučit a činit lepší rozhodnutí.

I když jsou jejich rozhodnutí neustále špatně, nejsou tito lidé schopni své smýšlení upravit. Nadále spoléhají na to samé, na konstrukty tvorby špatných rozhodnutí, na který se zakládají desítky let jejich zkušeností.

Kelly pro to používat správný termín – psychologická porucha. A to výstižně sedí na ty ‚vůdce‘.

To jsou ti tzv. experti. A ti rozvrací svět. Ale, jak už jsem psával dříve, jejich režim se rychle blíží ke konci.

Poslechněte si dnešní podcast, v němž procházíme čtyři klíčové příklady jejich poruchy, které jsme utrpěli doslova v posledních několika dnech.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist