Až vám přijdou měřit teplotu: Protiústavní, zazněl verdikt. Velmi jasně

Uveřejněno dne 17 srpna 2022 000 8:59

Úmysl Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a jeho šéfa Jozefa Síkely (za STAN) regulovat vyhláškou maximální teploty, na které lze vytápět některé bytové i nebytové prostory narazil na nepochopení a protesty nejen o široké veřejnosti. Začíná se ozývat i veřejnost odborná. V první řadě stojí advokátka a kandidátka do Senátu na Kroměřížsku Jana Zwyrtek Hamplová, která mluví v souvislosti se zmíněnou vyhláškou dokonce o porušování zákona.

Až vám přijdou měřit teplotu: Protiústavní, zazněl verdikt. Velmi jasně
Foto: Akademie samospráv
Popisek: Přednášející Jana Zwyrtek Hamplová

Podle advokátky Jany Zwyrtek Hamplové porušuje úmysl vlády o zastropování teplot v bytech a dalších prostorách články Listiny základních práv a svobod. Kandidátka do Senátu dokonce uvádí, že jde o věc protizákonnou a protiústavní.Kde vidí nejzásadnější sporné body?V Tiskové zprávě, kterou vydala, zmiňuje především zneužití státní moci (nelze ve vyhlášce zaměnit minimální výši teploty za maximální) a omezení vlastnického práva vyhláškou. Kroměřížská advokátka je také přesvědčena o tom, že kontrola výše teploty v jednotlivých bytech je protiústavním zásahem do soukromí.

„Zamýšlený příkaz k vytápění na maximálně určené hranice v bytových i nebytových prostorách formou vyhlášky MPO je protiústavní,“ uvádí Hamplová.

„Došlo by k závažnému zneužití státní moci, k protiústavnímu zásahu do vlastnického práva a k narušení nedotknutelnosti obydlí a k zásahu do soukromí.“

Změnu vyhlášky přirovnala Hamplová k tomu, kdyby byla změněna všem dobře známá vyhláška o omezení rychlosti na silnicích a najednou by místo maximální rychlosti byla ministerstvem absurdně stanovena minimální rychlost, jakou musíte jet.

Jana Zwyrtek Hamplová o absurditě celé ministerské vyhlášky mluví i na videu, které je ke zhlédnutí na YouTube.com, kde mino jiné říká: „Nemají šanci to ustát, nemohou k vám přijít do bytu, nemohou vám kontrolovat teplotu, nemohou vám ukládat sankce, protože jejich postup je protiústavní…“

O tom, že jde o sporný úmysl MPO minimálně v tom, jak by měly být požadované teploty kontrolovány a že by k jejich odhalování mělo opět posloužit udávání občanů, informovaly Parlamentní listy již o víkendu ZDE.

Připomeňme si tedy, že ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, nejenže zveřejnil tabulku, která stanovuje maximální výše teplot, na kterou bude v případě nedostatku plynu nutno vytápět obytné a společenské prostory, ale zveřejnil i informaci o tom, jak budou tato nařízení kontrolována.

Mimo jiné jsme se tak dozvěděli, že za dodržování opatření budou zodpovědní vlastníci budov či společenství vlastníků a že pokud budete mít v bytě vyšší teploty, máte se obrátit na vlastníka budovy nebo společenství vlastníků jednotek. Když i přes vaše „oznámení“ nedojde k nápravě, musí vaše domácnost podat podnět, tedy opět to „oznámit“ na Státní energetickou inspekci. Ta na vaše udání provede kontrolu.

Dodejme, že upozornění na výše uvedené skutečnosti, tedy i na protiústavnost zamýšlené vyhlášky, odejde, podle slov Jany Zwyrtek Hamplové, dnes k rukám jak předsedy  vlády Petra Fialy (ODS), tak ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN).

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist