K odstavení jádra nedojde

Uveřejněno dne 13 června 2011 000 14:37

jaderna„Etická komise pro budoucnost jaderné energetiky, vedená zeleně smýšlejícím ministrem životního prostředí, doporučila v Německu ukončit provoz jaderných elektráren.

Uvedený závěr, vynucený demagogicky smýšlejícími zelenými, byl zcela dostačující pro rozhodnutí středopravé koaliční vlády skončit provoz všech 17 jaderných zařízení do roku 2022. Jsou vážné pochybnosti, zda pro ekonomicky závažný krok do neznáma je dostačující doporučení pouze jediné etické komise. Definitivní odklon od jádra musí potvrdit parlament. V roce 2018 se prý bude zkoumat, zda provoz se neukončí již o rok dříve.

V současné době právě jaderné elektrárny pokrývají 23 procent spotřeby elektrické energie. Před jejich nedostatkem, s varováním energetické krize, vystupují průmyslové podniky. Zcela zbytečně, neboť politické rozhodnutí má přednost. Je motivováno maximálním prodloužením funkčního období kancléřky A. Merkelové. Blížící se volby a protijaderné nálady voličů, živené tvrdými požadavky zelených, spojené s falešnou mediální propagací jsou zde zásadním argumentem. Ekonomické dopady nejen v Německu, ale i v Evropě jsou zatím dokladovány velmi povrchně. Politická rozhodování s cílem co nejdelší dobu se udržet u moci jsou v daném časové horizontu 11 let naprosto zavádějící.

Lze pochybovat o tom, že současní politici budou po roce 2020 ještě u vesla i zda se svých rozhodnutí dožijí. Následujících několik příštích voleb i s ekonomickými dopady nárůstu cen elektřiny v celé Evropě, mohou zcela změnit náladu voličů. Možná pozdě, za pět minut dvanáct, se záměry a zákazy radikálně přehodnotí. Pochybuji o tom, že rozhodnutí německé koaliční vlády se naplní. Souhlasím s prezidentem republiky panem Václavem Klausem, že mnoho rozborů o tom co vše se stane i veškeré odhady do budoucna lze dnes považovat za zcela předčasné.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist