Kdo chce levnější energie, nemusí fandit Putinovi

Uveřejněno dne 8 září 2022 000 17:47
Víkendová demonstrace a reakce na ni ukázaly jeden ze zásadních problémů současné vlády. Ta zjevně stále nepochopila, že strach lidí z vysokých cen a budoucnosti neznamená, že jsou fanoušci Putinova Ruska.

Začít musím tím, že se Rusko nepochybně snaží situaci a tento strach využít ve svůj prospěch. Pomáhají mu k tomu různí placení lidé. Je to nebezpečné a je třeba na to upozorňovat.

Je to ale jen jedna část problému. Ta hlavní je, že se miliony občanů zcela oprávněně bojí, že nezvládnou platit účty a prudce jim klesne kvalita života. Vláda by neměla tyto lidi odsuzovat a nálepkovat, ale naopak by jim měla pomoci. To se bohužel děje jen velmi pomalu a nedostatečně. Nespokojenost proto roste.

Vláda by také měla lidem odpovědět na oprávněné otázky. Proč máme platit drahou elektřinu, když si jí dokážeme sami vyrobit dost? Proč jsme stále závislí na ruském plynu a dokonce jsme chtěli v nedávné minulosti tuto závislost ještě zvýšit, když mělo být ruským plynem nahrazeno české uhlí při výrobě elektřiny a tepla? Co dělá vláda proto, aby energie zlevnily a byly zajištěny bezpečné dodávky. Jak vláda bojuje za to, aby nebyly ceny energií uměle zvyšovány emisními povolenkami a dalšími zelenými výmysly?

Takových a ještě dalších otázek si lidé nepochybně pokládají spousty. A odpovědí se jim nedostává. Proto se vláda nemůže divit, že se své šance chytá opozice, ale i všelijací populisté včetně proputinovských sil. To v takové situaci bohužel není překvapivé. Z historie navíc víme, kam až to může vést.

Vláda má teď jasný úkol. Pomoci lidem a firmám přežít. Pokud ho nezvládne, těžko může očekávat, že bude mít i nadále důvěru lidí. Možnosti k tomu má. Naštěstí máme stále dost domácích zdrojů na výrobu elektřiny a tepla. Jen vláda nesmí naskakovat na nápady ČEZ, který chce v této situaci úplně nesmyslně zavírat další uhelné elektrárny. Stejně tak vláda musí ukázat, že nebude ustupovat všem bruselským nápadům včetně těch hloupých, ale naopak prosadí třeba aspoň dočasné pozastavení emisních povolenek či zmírnění různých zelených norem.

Ursula von der Leyenová zatím zmrazení povolenek odmítá. Prý dělají jen 6 procent ceny elektřiny. Už samozřejmě nedodává, že Evropská unie produkuje jen asi 6 procent emisí. Celkový dopad na klima je tak marginální. Proto nedává žádný smysl, aby kvůli tomu byla dražší elektřina. V Bruselu si zatím vážnost situace evidentně neuvědomují, nebo si zkrátka ani v téhle šílené době nechtějí nechat svůj zelený kšeft zkazit. V České republice to snad chápeme.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist