Konvenční elektrárny budou ještě dlouho nezbytné, varují němečtí experti

Uveřejněno dne 13 září 2022 000 11:57

Obrovitá dotovaná expanze výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů vyhnala konvenční elektrárenské jednotky z trhu. Dva experti však varují před rostoucí nestabilitou elektrických sítí, kterou to přináší.

Kam kráčíš, stabilito sítí?

Původní článek je na Die kalte Sonne

Závěry těchto dvou expertů jsou velice alarmující. Ani tady se nechválí ta slibovaná nesmírná úložiště energií. Zde se prostě střetává realita s kýženými představami určitých protagonistů Zelených energií, kteří sní o tom, že existuje dostatek úložišť a že vše, co je třeba udělat, je změnit způsob myšlení, jak to formuloval Patrick Graichen.

Neustálá expanze neskutečně těkavých zdrojů obnovitelných energií a další vyřazování konvenčnějších elektrárenských jednotek z trhu z rozvodných sítí dělá křehkou soustavu čím dál citlivější k tomu, aby ji shodilo každé rozkolísání počasí. A jen občasné meteorologické jevy, jako zastínění slunečního svitu se stávají těžkou hrozbou bezpečnosti a stabilitě elektrických rozvodných sítí. Převážně přerušovaný výkon solárních a větrných farem vůbec nekoreluje s fluktuacemi poptávky po elektřině.

Nadbytečné dodávky obnovitelné energie by se prý měly skladovat v obdobích nízké poptávky po elektřině v energetických úložištích a skladovací kapacity by ji pak vypouštěly do sítě v obdobích vysoké poptávky po elektřině, když je k dispozici méně obnovitelných zdrojů. Ale ty obrovité bateriové systémy skladování energie, o kterých slibovali, že přijdou, nejsou vůbec v dohledu kvůli jejich nepatrné kapacitě a životnosti, kdy je stejně neskutečně drahé je dodat.

A v tomto okamžiku konečně některým lidem začíná znít v uších:

S tím, jak nikdo ještě neudělal ekonomicky přijatelný systém ukládání energie, i vyznavači současného směřování německé energetické transformace budou muset přiznat, že bude ještě hodně dlouho zapotřebí spolehlivých konvenčních elektráren.

Tento článek je rovněž naléhavým doporučením politikům a expertům, kteří se vyžívají v interview.

Autoři rovněž dospívají k závěru:

Důležitost jaderných elektráren pro bezpečné dodávky v základním provozu a jejich schopnost napájet síť souběžně s obnovitelnými energiemi byla už dávno prokázána. Jaderné elektrárny se jeví jako velice vhodné k výrobě energie tak, aby bylo dosaženo budoucích cílů výroby bez-uhlíkaté elektřiny. Avšak Zákon o atomové energii předurčuje blízký konec výroby jaderné energie do konce roku 2022.

Takže bez jaderné energie jsou problémy s udržením stability sítě do budoucna jisté.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist