EVROPA SE ŘÍTÍ DO RECESE. JAK BUDE ZLÁ A JAK DOLEHNE NA ČESKO?

Uveřejněno dne 13 září 2022 000 11:57

Inflační šok umocňuje hospodářský pokles. Nejvíc ohrožené jsou Německo a střední a východní Evropa.

 

Evropa se řítí do recese. Jak bude zlá a jak dolehne na Česko?
ilustrační foto | Profimedia.cz

Všechna varovná světla blikají rudě. Ruská válka na Ukrajině, kostrbaté setřásání následků pandemie covidu-19 a sucho trápící většinu světadílu se spikly, aby vytvořily zásadní nedostatek energie, vysokou inflaci, narušily dodavatelské řetězce, a hlavně vyvolaly enormní nejistotu ohledně ekonomické budoucnosti Evropy. Vlády se snaží pomoct těm nejzranitelnějším. Uprostřed všeobecné nervozity a zmatku panuje široká shoda na jediné věci: recese se blíží.

Jak zlý pokles nás čeká, záleží na tom, jak se vyvrbí energetický šok a jak na něj politici zareagují. Tento týden dosáhly ceny energií kdysi nepředstavitelných výšek: v Německu stála megawatthodina (MWh) plynu s dodáním ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku více než 290 eur (cca 7100 korun), přičemž obvyklá předpandemická cena se pohybovala kolem 30 eur, tedy 735 korun. Megawatthodina elektřiny vyšla na více než 1200 eur (29 400 korun), přičemž dříve stála přibližně 60 eur, tedy 1470 korun). Vzhledem k tomu, že plynové elektrárny jsou na většině evropských trhů tzv. „závěrným“ zdrojem, určují výslednou cenu elektřiny.

Tři prameny temna

Evropská ekonomika vstoupila do krizového období z poměrně silné pozice. Trh práce je stále relativně zdravý a míra nezaměstnanosti dosahuje 6,6 procenta – což se v evropských podmínkách blíží plné zaměstnanosti. V nadcházejících měsících začnou pravděpodobně růst platy, neboť se začínají přejednávat dlouhodobé smlouvy. Po začátku války na Ukrajině sice poklesla důvěra spotřebitelů, ale spotřeba samotná se nesnížila. Očekávání inflace trochu zesláblo.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist