Zastropování jako vysvobození?

Uveřejněno dne 17 září 2022 000 10:38

Všem dnešním deníkům a ostatním médiím dominuje informace o včerejším vládním rozhodnutí zastropovat ceny energií. Už samo slovo „zastropování“ zřejmě v lidech vzbudí pocit „ulehčení“, snad i „zabezpečení“ před všemu myslitelnému se vymykajícím cenám elektřiny, plynu a konec konců i nafty. Je ovšem pocit „zase bude dobře“ správný a je na místě? Není v důsledku ono zastropování pouze formou legalizace, akceptace podmínek, které nám vnutily „zelené“ politiky a následně nastavili producenti a distributoři energií? Vždyť pokud se před rokem obchodovala elektrická energie v cenách 50 euro/1 MWh a „zastropování“ se pohybuje kolem 200 euro/1MWh, pak nám elementární počty říkají, že naše „vládou ochráněné“ účty za elektřinu budou prostě čtyřikrát vyšší. To máme brát jako vysvobození?

Zastropování cen není žádná spása. Je to vytváření dalších nerovnováh v ekonomice. Je to další proinflační impuls. Umělá manipulace s cenou je opuštění základní informační kotvy na trhu, kterou cena je. Že se asi o trhu s energiemi mluvit nedá, neboť jeho dnešní podoba je výsledkem politických manipulací, je dávno jasné. A přesto rezignace na cenu jako informaci nám brání hledat pravé příčiny, proč ceny takhle blázní. Někdo bude mít snadnou odpověď: válka na Ukrajině. To sice souvisí, ale odpovědí není, neboť ceny energií začaly prudce stoupat vzhůru dávno před ruskou invazí. Skutečnou příčinou je „boj za klima“, snaha o „bezuhlíkovou Evropu“, což se ale říkat nesmí. Takže pokud proti takovým fantasmagoriím neprotestujeme a nebráníme se jim, pak je naší povinností trpělivě – až k chudobě – snášet důsledky prostředí znetvořeného klimatickými politiky. Aktuální ceny energií jsou informací, jejíž poselství evropská společnost nemá odvahu pochopit a tedy i řešit: jsou důsledkem Green Dealu a revoluční cesty k „beztřídní klimaticky neutrální společnosti“.

Snadnější chápání současných ekonomických a společenských problémů – opět neomylně hloupě – nabídla předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová. V svém propagandistickém rozhovoru pro Lidové noviny řekla: „… chci poprosit lidi, aby … spotřebovávali co nejméně plynu, protože jeho spotřebou pomáháme financovat Putinovi jeho běsnění na Ukrajině. I tak můžeme přispět k tomu, abychom v co nejkratší době odstranili celou příčinu – válku.“ Ergo, až skončí válka na Ukrajině, bude odstraněna veškerá příčina dnešních strastí? A takhle jednoduché to někteří lidé mají. Hrůza je, že současně rozhodují o našich osudech a ještě se u toho tváří, jak jsou nenahraditelně geniální.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist