Zachraňte BIO!

Uveřejněno dne 14 června 2011 000 14:41

bioPokud chcete svému dítěti dopřát opravdu zaručeně zdravou stravu, nekrmte je bioprodukty, ale těmi geneticky modifikovanými. Žádná jiná potravina totiž neprochází tak přísnou zdravotní kontrolou.

Půvabný text o „vražedném bio“ poslal pan profesor Jaroslav Petr na svůj LN blog zřejmě malou chvíli před tím, než odcestoval na Kavčí hory. Povídat na „TV dvojce“ v pořadu Planeta Země/TV Akademie na téma geneticky modifikované (GM) organizmy.Tedy GM živočichové a lidé. Sešli jsme se tam nedlouho poté, mně zase připadly GM rostliny. Závěrečná diskuse s diváky byla jen kraťoučká, na kopec dotazů se prostě nedalo rychle odpovědět. Snad příště. Naprostá většina jich byla od „sympatizantů GMO“. Pro nás dva zjištění milé.

Daleko poutavější diskuse však probíhala v natáčecích pauzách, s TV štábem. A nemohla se samozřejmě netýkat vztahu „bio x GMO“ a také té hnusné, nebezpečné, zabijácké Escherichia coli. Tedy jejího hemorrhagického kmene. Zklamali jsme ovšem místní posluchačstvo nepodpořením al-kajdové hypotézy či představy, že onen kmen někdo vytvořil záměrně s pomocí oněch rafinovaných genových manipulací. Prostou spontánní mutagenezí někde v přírodě či s pomocí vhodného mutagenu by to šlo snáze. Leč fikaný bioterorista by asi dal i tak přednost elegantnějším biobombám… Jinak – jedna naše rada štábu je shrnuta v prvé větě tohoto blogu.

Po horkém odpoledni jsem nakonec skončil u piva. Se svým bývalým spolužákem z fakulty, ctihodným švýcarským profesorem na penzi, uznávanou kapacitou přes ultrastrukturu buněčného jádra a obecně výzkum rakoviny. Na ultrastruktuře jader se shodneme, v názoru na GM plodiny a biopotraviny ovšem už léta ne. EkoBio pro něj, coby správného naturalizovaného Švýcara, bylo svaté. Až doteďka. Vždy dbal pečlivě o svoje zdraví. Do Prahy s manželkou přijel autem, teď zvažuje zpáteční cestu Německem nonstop. Být tu sám, možná by zpět raději letěl. Protože – co kdyby, že?

Otevřu dnešní noviny (LN, MF) a z jejich obsahu i dikce mi málem přechází zrak. Je to tedy silně hustý, řekly by moje pubertální vnučky. Zejména články v MF, faktologicky vyšperkované panem doktorem Jiřím Ruprichtem z Státního zdravotního ústavu, jsou krutě skvělé. „…Bez chemie ale s parazity, Bio nerovná se zdravé…“ Ale to on ví i shodně říká dávno. Jenže příslušnou publicitu dostaly tyhle názory teprve nyní. Právě tak jako informace psychologa o „těžké závislosti na biopotravinách“. Že by i dávná bulimie princezny Diany nějak souvisela se známou bioortodoxií prince Charlese? Možná se bála, že omylem snědla i něco „neorganického“? Geneticky modifikovaného nikoliv, to v té době ani na aristokratickém trhu určitě nebylo.

Katastrofické zprávy prostě táhnou. A biozemědělci či biobyznys Evropy mají smůlu. A ať už to výchozí podezření původů krvavých průjmů je či není oprávněné, šmouha v lidském podvědomí laiků zůstane. A biologická realita takového biorizika je prostě jasná. Na to nemusí být člověk vědec, na to stačí letitá zkušenost a zdravý lidský rozum.

Vůbec bych v tom nehledal spiklenecká zákoutí ať již Al Kajdy nebo farmaceutického průmyslu. Slušná „chemická ochrana“ ať rostlin či živočichů, resp. jejich produktů je prostě v tomto světě něco jako mytí rukou před jídlem. A současné základní legislativní požadavky ekozemědělského průmyslu, ladící se sloganem „bio = čisté a zdravé“, jdou bohužel proti té vědě i zdravému rozumu.

Zopakujme si: Mám-li si udržet licenci na svoje bioporodukty

– smím zalít svoje ředkvičky kdejakou biomočkou, ale nesmím je přikrmit výrobně přísně kontrolovaným hnojivem.

– smím na ně lít extrakt z cigaretových špačků, nesmím použít „škodlivý“ pesticid.

O vztahu GM x bio raději pomlčím.

Ne, nejsem proti obecné filosofii skutečně ekologického zemědělství. Nerušme BIO, naopak, pomozme k jeho nápravě a tím i reputační záchraně. Mám rád farmářské trhy a vůbec nemusí být bioortodoxní. Neupírám biokravám volnost a péči, a nejsem proti tomu, aby švýcarská slepice, ať bio či nebio, měla svoje právně zaručené čtvereční metry výběhu. Ale nemohu jinak, než zpochybňovat smysluplnost oněch výše zmíněných legislativních pitomostí.

Máme tedy už možná svoje evropské bioprůjmy a určitě bioanorektičky (možná i bioanorektiky). Obávám se však, že bude třeba i dalších, daleko závažnějších bioprů …švihů, než stávající pravidla bio/ekoprodukce dostanou rozumnou tvář, skutečně přátelskou k přírodě i člověku. Tomu farmářskému i tomu spotřebitelskému.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist