Vattenfall chce v Německu odstavit svou nejmodernější uhelnou elektrárnu Moorburg po šesti letech provozu

Uveřejněno dne 20 září 2022 000 8:56

Společnost Vattenfall nabídla v rámci německé aukce na odstavení uhelných elektráren, že ukončí provoz své největší a nejnovější elektrárny Moorburg v Hamburku. Provoz černouhelné elektrárny s výkonem 1,6 GW, která byla spuštěna teprve v listopadu 2015, je podle Vattenfallu nerentabilní. Po technické stránce mohla být elektrárna provozována až do roku 2038, o jejím případném konci po pouhých šesti letech provozu rozhodnou výsledky aukce.

Švédská energetická společnost Vattenfall, podle svého generálního ředitele možná uzavře svou nejnovější a největší uhelnou elektrárnu v Německu. Odstavení celé, nebo části, uhelné elektrárny Moorburg v Hamburku s instalovaným výkonem 1,6 GW nabídl její provozovatel v první německé aukci na odstavení uhelných elektráren.

V případě, že by nabídka byla v této aukci úspěšná, ukončil by Vattenfall provoz elektrárny do poloviny příštího roku. Podle Vattenfallu by mohla elektrárna spuštěná teprve v roce 2015 pokračovat v provozu až do roku 2038. Přesto společnost nepředpokládala její provoz po roce 2030 v souvislosti se svým závazkem přestat používat fosilní paliva.

„Bylo to těžké rozhodnutí, protože se jedná o novou a vysoce efektivní elektrárnu. Když ale provozem ztrácíme peníze, musíme s tím něco dělat,“ uvedl Magnus Hall, generální ředitel Vattenfall.

Nízké velkoobchodní ceny elektřiny a rostoucí ceny emisí CO2 způsobily, že mnoho uhelných elektráren je nerentabilních. Přestože je Moorburg jednou z nejnovějších elektráren v Německu, od zahájení provozu bojuje s místní opozicí a obviněním ze zastaralosti. V loňském roce navíc bylo odstoupeno od plánu připojit elektrárnu k místní teplárenské síti, protože neodpovídal cíli Hamburku do roku 2030 postupně ukončit používání uhlí k výrobě tepla.

Výsledky aukce budou známé do prosince

První kolo německé aukce na odstavení uhelných elektráren má přinést uzavření elektráren s instalovaným výkonem 4 GW. Výsledky by měly být oznámeny v prosinci. Úspěšným uchazečům v tomto prvním kole aukce bude zakázán prodej elektřiny z daného zdroje na trhu od ledna 2021. Od července pak bude zakázáno spalování uhlí, a tedy faktický konec provozu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist