Nejen Klaus si ťuká na čelo

Uveřejněno dne 14 června 2011 000 14:42

merkelovaAngela Merkelová s Barackem H. Obamou se včera poplácávali po zádech a vzájemně se ujišťovali, jak báječně své země vyvádějí z ekonomické krize. Německá kancléřka dostala od amerického prezidenta dokonce Medaili svobody, placku, která se skutečně na potkání nerozdává.

V domovině paní Merkelové v tutéž dobu zatím u příležitosti zahájení Německo-českého hospodářského fóra vystoupil Václav Klaus. A ten už tolik nadšených slov pro šéfku spolkového kabinetu neměl. Ba dalo by se říct, že pro ni neměl jediné laskavé slůvko. Není ani příliš divu po kotrmelci, který před pár dny provedla ve věci německých jaderných elektráren.

Angela Merkelová se totiž zděsila klesajících preferencí svých i své rozklížené CDU a stoupajících preferencí Zelených a zavelela k ústupu od jaderné energetiky. Důvodem (nebo záminkou) se pro ni stala havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě, a jelikož měla zřejmě obavy ze zemětřesení devátého stupně a s ním zároveň udeřivší desetimetrové tsunami, rozhodla do roku 2022 uzavřít všechny německé atomové elektrárny.

A tak není divu, že český prezident využil příležitosti a při pohledu na tak neuvážené ekonomické rozhodnutí si obrazně poťukal na čelo a prohlásil, že jde ze strany vlády paní Merkelové o populistický, iracionální krok, za nímž stojí politická bezradnost.

Václav Klaus ale není jediný, kdo nad rozhodnutím německé vlády kroutí v údivu hlavou. Zásoby uhlí se ztenčují, šéf ruského Gazpromu nám zrovna před pár dny oznámil, že plyn bude zdražovat, a nám tak k pravidelnému přísunu elektrické energie budou jaderky více než vhod. A že bychom si stabilní přísun elektřiny dokázali zajistit – jak to plánují Němci – z poloviny z větrníků a solárních panelů? Takovým nesmyslům nemůže věřit ani malé dítě. To totiž ví, že ne vždy fouká vítr, že den se střídá s nocí a že přes den bývá velmi často zataženo. Bohužel, takové elementární vědomosti očividně postrádá německá kancléřka a ruku v ruce s ní všichni zelení ekologističtí fanatici.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist