Vezmeme si svetry, ale politici proberte se

Uveřejněno dne 21 září 2022 000 9:11
Premiér Petr Fiala požádal lidi, aby šetřili energiemi. V pořádku, ale teplotu si budeme doma snižovat mnohem radši, když uvidíme systémové změny.
 

article_photo

Jsem přesvědčena, že většina lidí chápe situaci a je ochotna se uskromnit. Ale pokud si máme oblékat svetry, máme taky plné právo upozorňovat na to, že především musí politici řešit dlouhou řadu nelogičností.

V první řadě je nutné znovu (pokolikáté už) připomenout, že do situace, kdy jsme závislí na ruském plynu a hrozí nám i nedostatek elektřiny, což vše dohromady s Putinovou válkou vedlo k brutálnímu zdražení energií, nás dostali právě politici. Schválně se podívejte, kolikrát jsem jenom já v minulých měsících varovala před závislostí na ruském plynu a celkově nedomyšlenou zelenou politikou EU. A to jsem jen bloggerka, která se o věc zajímá. Varovali i opravdoví odborníci. Jenže politici buď neslyšeli, nebo nechtěli slyšet.

Zároveň si řekněme, že je spousta věcí, které by se daly omezit dřív, než budou muset lidé doma i v práci snižovat teplotu. Jsou to už profláklé emisní povolenky, jejichž cenu nevyhnalo nahoru nic jiného než finanční spekulace. Potom třeba neutuchající podpora elektromobility, která je ale bytostně závislá na tom, že bude dostatek elektřiny, a to navíc cenově dostupné. Ale jsou zde i spousty dalších drobnějších věcí. Vezměte si třeba všelijaké kryptoměny. Jejich tzv. těžba spotřebovává obrovské množství elektřiny. Určitě najdete spoustu dalších příkladů.

Neměly by se právě tyto věci regulovat jako první? Podle mě rozhodně ano. Určitě by to nestačilo. Svetry bychom si museli navléct stejně, ale nepochybně bychom to dělali s větší chutí.

Stejně tak by měli politici najít odvahu a říct, že v tuhle chvíli musí jít aspoň dočasně na druhou kolej hon za snižováním emisí. Jenže někteří naopak říkají, že se musí ještě urychlit. To ale nejen, že nedává žádný smysl, když zbytek světa horečně spaluje uhlí a všude po světě se bude vozit plyn v tankerech poháněných mazutem, ale především to představuje obrovské riziko.

V čem? No v tom, že se promrzlí lidé naštvou a budou se radikalizovat. A čím dál víc budou naslouchat různým populistům, v horším případě extremistům. V důsledku to může vést k velmi ošklivým koncům.

Ale zkusme jít příkladem. Já si teda doma stáhnu teplotu a obléknu svetr. Ale doufám, že to politici ocení a dočkám se adekvátních kroků i z jejich strany. Pokud ano, klidně je v blogu pochválím. Pokud ne, budu i nadále kritická.

Zdroj

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist