Vattenfall nechce obnovit provoz elektrárny Moorburg

Uveřejněno dne 22 září 2022 000 12:49

Energetická společnost Vattenfall se ohradila proti výzvám k opětovnému spuštění odstavené uhelné elektrárny Moorburg. „Podle současných předpisů ji již nelze provozovat jako uhelnou elektrárnu a nebylo by to technicky a ekonomicky proveditelné,“ uvedla firma. Vattenfall pokračuje v přípravách na demontáž elektrárny v hamburském přístavu, kterou chce zahájit ještě letos.

Vattenfall čelí výzvám, aby zvážil obnovení provozu elektrárny v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a souvisejícím nedostatkem plynu. „Vzhledem k dramatické situaci způsobené hrozícím nedostatkem zemního plynu je nezbytné neprodleně zvážit opětovné spuštění jedné z nejmodernějších uhelných elektráren v Německu,“ uvádí se v prohlášení Sdružení severoněmeckých bytových podniků, Sdružení vlastníků nemovitostí Hamburk, Zemského svazu BFW Nord a Německého svazu nemovitostí.

Mluvčí společnosti Vattenfall uvedla, že přibližně 90 pracovníků, kteří jsou stále v elektrárně, již začalo s vyprazdňováním systémů. To znamená, že se odstraňují všechna požární nebezpečí a všechny suroviny, pomocné a provozní materiály. Kromě toho mluvčí uvedla, že již byly prodány náhradní a rezervní díly elektrárny a hlavní součásti turbíny, generátoru, transformátorů a měřicího zařízení. Vattenfall se chystá převést místo pro vodíkový elektrolyzér a dočasný terminál LNG, napsal server msn.com.

Elektrárna Moorburg byla loni odstavena pouhých šest a půl roku poté, co byla v roce 2015 uvedena do provozu. Jednalo se o jednu z nejmodernějších a nejefektivnějších uhelných elektráren v Německu, která měla zůstat v síti až do roku 2038. Jako jedna z největších elektráren v Evropě by technicky mohla se svými dvěma bloky o výkonu 827 megawattů vyrobit jedenáct terawatthodin elektřiny ročně. To je jedenáct miliard kilowatthodin a odpovídá to téměř spotřebě elektřiny v Hamburku.

Zdroj

 

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist