Zelení ministři zbourají vesnici kvůli těžbě uhlí

Uveřejněno dne 6 října 2022 000 12:31
To asi němečtí voliči Zelených koukají. Západoněmecká obec Lützerath bude zbořena, aby se pod ní mohlo těžit uhlí. Oznámili to dva ministři za Zelené.

 

Uhlí pod Lützerathem potřebujeme vytěžit,“ řekl německý ministr hospodářství Robert Habeck, který byl před vstupem do vlády jedním ze dvou spolupředsedů Zelených. „Záchrana místa nebyla kvůli rozvoji těžby možná,“ dodala ministryně hospodářství a ochrany klimatu Severního Porýní-Vestfálska Mona Neubauerová, rovněž členka vedení Zelených.

Kromě voličů Zelených určitě koukají i ekologičtí aktivisté, a to včetně českých, kteří už roky dávají Německo všude za vzor. Naprosto přitom ignorovali varování, že německá Energiewende je spíš než následováníhodným vzorem pořádný průšvih.

Proč? Dneska už každý ví, že zejména proto, že mohutný rozvoj obnovitelných zdrojů měl být při stále nevyřešené akumulaci opřen o ruský plyn, což je jedna z příčin současné katastrofální energetické krize. Pochopitelně jsou zde i další související problémy v čele s rozhodnutím o odchodu od jádra. Málo se mluví o tom, že celá Energeiwende byla postavena, ať už chybou či záměrně, na zcela chybných výpočtech a odhadech spotřeby elektřiny. Ta je mnohem vyšší, než se předpokládalo. Sami Němci dnes přiznávají, že i nadále poroste.

Je tak nutné aktivizovat maximum zdrojů včetně uhlí. A dokonce bourat vesnici. Přitom bych se vsadila, že kdyby se celá situace řešila včas a poctivě, tedy na základě výpočtů místo ideologie, dalo se tomu předejít. Když se ale musí reagovat v krizi a na poslední chvíli, tak musí i zelení ministři volit takto brutální řešení.

U nás jsme za Německem pozadu, ale to je vlastně dobře. Stále máme jádro i uhlí. Na plyn jsme naštěstí nestačili masivně přejít, i když si to řada lidí přála a plánovala. Jen připomenu, že na plyn mělo jet skoro celé teplárenství a půlka výroby elektřiny. Nemáme zatím ani tolik OZE.

Poučíme se konečně z německých chyb? Propočítáme pořádně, jaké máme zdroje, jaké a kdy jsme schopni postavit? Budeme dělat rozhodnutí o zavírání zdrojů až na základě toho, že máme zajištěné zdroje náhradní? A to takové, které skutečně vyrobí dostatek elektřiny/tepla kdykoli bude potřeba?

Doufejme, že ano. Pokud ne, tak to může skončit katastrofou.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist