Nechte jaderné elektrárny v provozu, radili experti. Ministr Habeck neposlechl

Uveřejněno dne 2 listopadu 2022 000 8:50
Odborníci varovali německého ministra hospodářství Roberta Habecka před neblahými dopady, pokud nedojde k prodloužení životnosti jaderných elektráren. Ministr ale v uplynulých týdnech doporučení specializované komise ignoroval, píše Die Welt.

Robert Habeck čelí kritice, že ekonomice nerozumí.

Robert Habeck čelí kritice, že ekonomice nerozumí. | foto: Reuters, Profimedia.cz

Ministr pro hospodářství a ochranu klimatu za Stranu zelených, Robert Habeck, nebral spolu s ministryní pro životní prostředí Steffi Lemkeovou ohled na specializovanou analýzu vlastních expertů. Ti uváděli, že prodloužení životnosti německých jaderných elektráren sníží ceny elektřiny a povedou i ke zvýšení bezpečnosti celé energetické sítě. Ukazují to interní dokumenty, jejichž závěry před pár dny zveřejnil deník Die Welt.

Z nich je patrné, že prodloužení životnosti německých jaderných elektráren Habeckovi doporučili jeho vlastní analytici už 1. března letošního roku, a tedy jen pár dnů po ruské invazi na Ukrajinu. I přes to ale Habeck spolu s Lemkeovou několikaleté prodloužení jejich životnosti odmítli a trvali na odpojení ze sítě na konci letošního roku.

Provozovatelé německých jaderných elektráren ale opakovaně Habecka ujišťovali, že jejich systémy jsou na nejvyšší bezpečnostní úrovni, a to i v mezinárodním srovnání. Provozy tedy podle nich mohly pokračovat dál. Naposledy toto stanovisko německému ministrovi pro hospodářství přednesl 2. března jeden z vrcholných představitelů jaderné elektrárny EnBW.

Ministři za stranu Zelených ale jeho ujištění nevyslyšeli. Dokonce v tu dobu tvrdili, že prodloužení životnosti jaderných elektráren nebude mít žádný vliv na vývoj cen elektřiny a nepovede ani k ušetření plynu. Habeckova pracovní skupina ale měla německému ministrovi pro hospodářství a ochranu klimatu uvádět něco jiného.

Podle posledních zpráv to vypadá, že Německo kvůli energetické krizi umožní provoz svých posledních tří jaderných elektráren až do 15. dubna příštího roku. Spolkový kancléř Olaf Scholz před pár dny oznámil, že země upraví zákony tak, aby reaktory mohly fungovat déle.

„Bude vytvořen právní základ, aby byl provoz jaderných elektráren Isar 2, Neckarwestheim 2 a Emsland umožněn po 31. prosinci 2022, nejdéle pak do 15. dubna 2023,“ oznámil Scholz ministrovi hospodářství Habeckovi, ministrovi financí Christianu Lindnerovi a ministryni životního prostředí Steffi Lemkeové.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist