Zelená ministryně chce odstranit citáty z Bible

Uveřejněno dne 4 listopadu 2022 000 9:24
Zelená německá ministryně pro kulturu a média Claudia Rothová chce odstranit a přepsat biblické citáty a křesťanské symboly na kupoli berlínského zámku Humboldt Forum. Jsou podle ní nekosmopolitní a tudíž nevhodné.

Dokonce i nevěřící často v situaci, kdy chtějí vyjádřit absolutní nepochopení, použijí slova „Pane Bože“. Pro tento případ to sedí jak zadek na hrnec. Není to totiž náhoda, ale naopak zkrátka vyjádření faktu, že naše civilizace je historicky založená na křesťanských hodnotách.

Ano, doba se mění. Do kostelů chodí stále méně lidí, vliv církve je oproti minulosti už spíše marginální. Nikdo nikoho nenutí věřit v Boha, chodit do kostela či se řídit božími přikázáními. Stejně tak to nikdo nikomu nezakazuje. A to je přece skvělé. A je to do značné míry důsledek právě toho, že naštěstí žijeme ve společnosti postavené na křesťanských hodnotách. Máme zde svobodu a to nejen tu náboženskou.

Všude na světě to přitom rozhodně není samozřejmost. Stačí se podívat do zemí, kde chod společnosti stále citelně určuje Islám. Jak by asi dopadla zelená ministryně, kdyby chtěla nechat odstranit citace z Koránu? V první řadě by samozřejmě nejspíš vůbec nebyla žádnou ministryní. Další věci radši ani nedomýšlet.

Přesto si naší svobody, stejně jako křesťanských tradic německá zelená ministryně neváží. Chce přepisovat nejen nápisy, ale i historii. A určovat, co je správné. To je u těchto progresivních levičáků typické. Jsou přesvědčeni, že jen oni vědí, jak mají ostatní žít. A snaží se jim to vnutit.

Jaké jsou důsledky tohoto chování, můžeme sledovat třeba i v současné energetické krizi. Byli to totiž hlavně němečtí zelení, kteří roky brojí proti uhlí i jádru a dotlačili Německo (a s ním celou Evropu) k závislosti na ruském plynu. Oni teď samozřejmě tvrdí, že nic takového nechtěli. Budou se hájit, že chtěli snižovat emise, chránit klima, podporovat obnovitelné zdroje a kdesi cosi. Jenže jak se říká, ukázaná platí.

Určitě i paní Rothová by nám krásnými slovy vysvětlila, že odstranění nápisů prosazuje s dobrým úmyslem. Určitě by mluvila o inkluzi, kosmopolitním myšlení, ohledech na jiná náboženství, na nevěřící. Ale já jí to nevěřím a věřit nebudu. Kdyby to totiž myslela vážně, tak by ji odstraňování nápisů ani nenapadlo. Místo toho by třeba nechala udělat na jiné, třeba nové budově, nápisy jiné. Aby tím ukázala, že křesťanské tradice ctí, i když sama vidí svět jinak. Ale ona je nectí, stejně jako nectí spoustu jiných věcí, lidí a jejich názorů. Ctí jen svou pravdu. A chce ji prosazovat silou.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist