KLIMA: Čerstvé zprávy z Egypta

Uveřejněno dne 12 listopadu 2022 000 12:12

Vegyptském letovisku Sharm El-Sheikh se koná další světová klimatická konference. Začala v neděli a potrvá dva týdny. Zahrnuje široké množství témat, která se dotýkají klimatu včetně například sekce „Gender a klima“.

(1) Peníze, nebo život

Předseda OSN Antonio Guterres přednesl na konferenci katastrofický projev: „Jsme na cestě do pekla a stále máme nohu na pedálu plynu. Emise skleníkových plynů stoupají a naše planeta se blíží bodu, za kterým je klimatický chaos nezvratný. Věda hovoří jasně. Čas běží. Spolupracujte nebo zahynete.“

Dále vyzval k vytvoření klimatického paktu solidarity, podle kterého by měly rozvinuté země financovat země rozvíjející se.

Pozn. redakce: Strašit covidem už nefunguje. Je třeba zkusit něco nového.

(2) Fosilní paliva jako nukleární zbraně

Premiér ostrovního státu Tuvalu, který je součástí Polynésie v Tichém oceánu, prohlásil, že „všichni víme, že hlavní příčinou klimatické krize jsou fosilní paliva“. Dále vyzval spolu s ostatními státy k uzavření dohody o nešíření fosilních paliv, kterou připodobnil k dohodě o nešíření nukleárních zbraní.

Na konferenci v loňském roce v Glasgow byla v závěrečné zprávě ve větě o fosilních palivech nahrazeno slova „vyřazena“, upravena na „omezena“. Změnu si vyžádaly Čína a Indie.

Pozn. redakce: Taková dohoda se lehce podepisuje v Polynésii pod palmami.

(3) Rozvojové země potřebují investice

Na konferenci byla představena analýza s názvem „Finance pro klimatickou akci“, ve které je prezentován plán na „ozelenění“ světové ekonomiky. Podle plánu budou rozvojové země potřebovat více než dva tisíce miliard dolarů ročně na investice do zelených technologií nejpozději ve roce 2030. Jedině tak může být udržen globální nárůst teplot pod 2 stupni Celsia v souladu s Pařížskou dohodou.

Tisíc miliard dolarů dodají „bohaté“ země, zbytek by podle zprávy měl pocházet z domácích soukromých a veřejných zdrojů. Jeden z autorů zprávy uvedl, že „bohaté země by měly uznat, že to je v jejich zájmu a že to je také otázka spravedlnosti vzhledem k jejich vysokým emisím v minulosti“.

Pozn. redakce: To nebude problém. Tiskárny peněz pojedou i přes víkend.

(4) Klimatické reparace

Pákistán vede blok zemí, které požadují klimatické reparace od Západu. Britský premiér Rishi Sunak už signalizoval, že Británie je diskuzi o nich přístupná a že jí nebude vadit, když rozvojové země budou spalovat uhlí, zatímco Británe bude pokračovat v politice nulové uhlíkové stopy.

Nový premiér Británie hodlá pro zajištění financování zvýšit daně a omezit veřejné výdaje.

Ještě by se měli zeptat lidí, co oni na to….

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist