PRAHA: Raději jsme tam měli nechat Stalina

Uveřejněno dne 3 prosince 2022 000 9:46

Nejprve bych rád konstatoval, že nesnáším slovo „čecháček“ které vynalezl Václav Černý a použil je ve své knize „Pláč Koruny české“. Ostatně, tato podle mě od začátku do konce pozérská kniha se stala biblí sebemrskačství a ponižování českého národa.


Faktem ovšem je, že se u nás chronicky určité skupiny obyvatel, kterým já říkám „řiťolezci“. Vždy se se chytí nějaké cizí Velké myšlenky, a jsou ochotni zničit všechno kolem sebe, jen aby dokázali „novému pánovi“ že jsou jeho věrnými služebníky. Kolik z nich je šmejdů, kolik duševně chorých fanatiků a kolik jich to dělá za peníze, to nevím.

Aby bylo jasné, koho myslím. Tak třeba pátera Koniáše, imaginárního poručíka Duba ze Švejka, reálného protektorátního Emanuela Moravce, prokurátora Urválka a v dnešní době zelené a piráty. A jistě že celou tu partu politických neziskovek, a že se nám jich tedy urodilo.
Jak nás učí lidová moudrost, žádný učený z nebe nespadl, ale blbce jako kdyby shazovali. To mne napadlo hned jak jsem přečetl titulek na webu Seznam Zprávy, že: „Do katastrofy zbývá sedm let, ukážou obří klimatické hodiny. Staví se na Letné“. (Podle zpráv na ČT se nápis skutečně rozsvítil 19.11.2022). Osm metrů vysoké a 35 metrů široké digitální číselníky vedle letenského metronomu budou odměřovat čas, který zbývá k zamezení nezvratných změn klimatu. A času prý už mnoho není. Konkrétně méně než sedm let. Než se planeta oteplí o 1,5 stupně Celsia oproti éře před průmyslovou revolucí. „Tedy tak alespoň hovoří současný vědecký konsensus.“ Píše se ve zprávě.

Vynechme k diskuzi o tom, zda na klimatické změně je nějaký vědecký konsenzus. Jako že není. Jde jen o pseudo-náboženské blouznění, kdy jsme si v rámci pokroku sami zakázali Boha. Ale používání skutečné vědy a také normálního rozumu. Souhlas s instalací prý vyjádřila Město Praha vedené pirátem Hřibem, a také i městská část Praha 7, vedená politickým hochštaplerem Čižinským. Záštitu nad tímto šílenstvím prý poskytuje členka strany Praha sobě a Hana Třeštíková. Ty jména by bylo dobré si zapamatovat. Takové anální alpinisty tak jen tak někdo nemá. Prý se tím vyrovnáme pokrokářům z Glasgowa, Říma nebo Berlína a stane jedním z prvních, které takové hodiny bude mít. Jejich instalaci inicioval spolek Festival Svobody.

Má-li mít tato šílenost rozměry osm metrů na výšku a 35 metrů široké digitální číselníky, tak předstihuje i některé rozměry největší Stalinovy sochy na světě postavené československými komunistickými stalinisty. Vlastní sousoší Stalina mělo rozměry: 15,5 m výšky, 12 m šířky a 22 m délky.

vlk01

Socha Stalina v Praze

V době, kdy byla u nás stavěna tato socha, bylo přitom už jasné, že Stalinovy plány na dobytí celé Evropy byly pasé a sen, a i v Moskvě věděli o tom že sen jak „všude zavlají vlajky rudé“ se nikdy nesplní.

Stalinova socha byla postaven v roce 1955, rok předtím, než v Sovětském svazu vyhlásili boj proti Stalinovu kultu osobnosti. Tak jí nakonec naši komunisti zakryli prkny a dělali že tam není. Aby ji pak potajmu v roce 1962 vyhodili do vzduchu.

vlk01

Odstřel Stalinovy sochy na podzim 1962

Dnes jsme svědky krachu všech Lisabonských plánů a Green Dealů. Celá Evropa je v nebývalé energetické krizi. Němci otvírají jeden další hnědouhelný důl za druhým. Čtyřicetileté sny o zničení jaderné energie se zhroutily. Vládci EU netuší, co udělá obyvatelstvo až začne pořádně mrznout. A až zoufalí obyvatelé Ukrajiny a Moldavska budou prchat do Evropy a ta bude muset i bez nich vypínat osvětlení i vytápění vlastním obyvatelům. V této chvíli je nápad na instalaci „ megapočítadla“ na Letné skutečně mimořádně hloupou exhibici.
Co s tím bude dále nevím, ale možná to dopadne tak, jako jsme po roce 19 90 říkali, zda by nebylo bývalo lepší nechat obrovskou sochu Stalina na Letné stát. Za prvé by nám připomínala tupost a hloupost a také fanatismu i našich vlastních vládců a koneckonců určitě by se na ní jezdily dívat miliony turistů jako na materiální zhmotnění lidské blbosti.
Jak říkával na naše pobožná sousedka: „panebože, kdo koho jsi to duši dále“ když chtěla vyjádřit nejvyšší míru opovržení.“

Umělec to krásně vyjádří, jako Kantorek v onom slavném vtipu: „Děti, děti, pojďte se podívat, blbost kvete!

vlk01

Teď nám vykvetla na Letné. Už podruhé…

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist