Jaká zelená energie? Když celý podzim nesvítí slunce a nefouká vítr!

Uveřejněno dne 27 prosince 2022 000 13:57
Aspoň zde na severozápadě Čech. Letošní podzim si toho bedlivě všímám. Sice byl teplý podzim, hodně pršelo, ale od konce září jen ojediněle zasvitlo slunce a prakticky nefouká vítr. Tak jakápak „sluneční a větrná“ elektřina?


div id=“art-text“ class=“text“>

Celý podzim zde převažuje zataženo, často mlhy, a vítr zde nefoukal téměř vůbec. Poněkud neobvyklý podzim. Máme u domu hromadu dříví, přes kterou je přehozená plachta, obvykle s ní cloumal vítr – ale letošní podzim nic. Za celý podzim jsem nemusel tu plachtu ani jednou srovnávat. Proto byly také ty časté mlhy – když se vzduch téměř nehýbe, tak tu mlhu nerozfouká.

Asi před dvěma týdny mne pobavila předpovědní „rosnička“ na saském TV kanálu MDR, když ukázala tabulku slunečních hodin asi na osmi místech východního Německa za posledních 9 dnů – a všude tam byly samé nuly. A to si ti naši jelimánkové a poskokové Bruselu lichotí, že ve svaté věci ekologie prý „posunuli“ EU během půlročního předsedování o kus dál. Říkám si Kristovými slovy „blahoslavení chudí duchem“, a mám jim odpouštět, že nevědí, co činí? Nu, nevědí.

Ostatně zde na severu je nějakých vrtulí jen několik. Pokud vím, tak jedna je v Petrovicích na hranici s Německem, a tři jsou vidět zdálky na Bouřňáku, a to ani nevím, zdali jsou na české nebo německé straně hranice.

Už jsem se zmínil, že nastará kolena a na venkově má člověk více času koukat po hvězdách, sledovat měsíční fáze, atd. Já obdivuji souhvězdí Orion, které se objevuje na naší obloze asi tak od září do dubna. Je to krásné souhvězdí zimní oblohy. Nejlépe bývá vidět za mrazivých zimních nocí po půlnoci. Ale jasných! Letos jsem však zahlédl Orion za celý podzim jen jednou (ve čtyři ráno), a to ještě nepříliš jasně, byla slabá mlha. Jinak bylo stále oblačno a mlhavo.

Je dobře, že tu dost zapršelo, spodní vláha se doplnila, ale tady celý podzim na nějakou „sluneční a větrnou“ elektřinu vůbec, ale vůbec nebyly podmínky. Ta situace trvá už přes tři měsíce.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist