Rekordní mrazy ohrožují stamiliony lidí v USA. Teploty klesly i o 40 stupňů

Uveřejněno dne 29 prosince 2022 000 11:36

Těsně před Vánoci zasáhla Spojené státy jedna z nejhorších vln mrazů a vydatného sněžení. Varování před zimním počasím platí pro rozsáhlé oblasti, v nichž žije více než 200 milionů lidí. V celých USA bylo během pátku zrušeno přes 3 400 letů, což komplikuje možnost Američanů dostat se na svátky do svých domovů.

Desítky milionů Američanů se musí vypořádat s mrazivými teplotami, sněhovými bouřemi či výpadky elektrického proudu. Ruší také sváteční setkání.

Zimní bouře, která zemi zasáhla, je podle meteorologů svým rozsahem téměř bezprecedentní. Nějakému druhu výstrahy před zimním počasím je vystaveno zhruba 60 procent obyvatel USA, podle Národní meteorologické služby (NWS) jde o 200 milionů lidí.

Aerolinky ve Spojených státech zrušily tisíce letů kvůli mrazivému počasí a vydatnému sněžení. (23. prosince 2022)
Sněhová bouře zasáhla i americký stát Maine. (23. prosince 2022)
Sníh komplikuje silniční dopravu v americkém Ohiu. (23. prosince 2022)

Sněhová bouře v americkém Cincinnati (23. prosince 2022)

Například v Denveru ve státě Colorado klesly teploty při průchodu studené fronty během 24 hodin o zhruba 40 stupňů. Ve státech Kansas a Oklahoma podle místních médií do pátku přišlo o život pět lidí při dopravních nehodách, k nimž zjevně přispělo nynější počasí.

Teplotní rekordy

Podle agentury AFP už v Severní Americe padlo několik teplotních rekordů, když bylo na západě Kanady naměřeno minus 53 stupňů, v americkém státě Minnesota minus 38 stupňů, v texaském Dallasu na jihu USA minus 13 a v Houstonu minus osm stupňů. Ve státech Montana, Jižní Dakota a Wyoming už byly naměřeny hodnoty kolem minus 45 stupňů Celsia.

Podle webu PowerOutage.us bylo dnes jenom ve státě Texas bez elektřiny přes 80 000 odběratelů z více než 12 milionů. V celých USA bylo takto postiženo více než 1,4 milionu domácností a firem. Distributoři elektřiny vyzvali firmy a veřejnost, aby co nejvíce omezily spotřebu, aniž by to bylo na úkor bezpečnosti.

V celých USA bylo zatím zrušeno více než 4 600 vnitrostátních a mezinárodních letů, vyplývá z informací serveru FlightAware. Chaos postihl leteckou dopravu právě v době, kdy se lidé potřebují dostat domů na svátky. Některá letiště, například mezinárodní letiště Seattle-Tacoma, uzavřelo své ranveje.

Před extrémním počasím varoval obyvatele USA i prezident Joe Biden.

Meteorologové očekávají, že u Velkých jezer na pomezí USA a Kanady se vytvoří takzvaná „bombová cyklóna“, kdy velmi prudký pokles atmosférického tlaku způsobí silnou bouři. To vytvoří podmínky pro bouře doprovázené silným větrem a sněžením.

Ubytovny pro lidi bez domova

Chladné počasí v USA také zvýšilo zájem o ubytovny pro lidi bez domova. Například v Detroitu byly některé už ve čtvrtek naplněné. „Nikoho neposíláme zpět do té zimy,“ řekla však deníku Detroit News mluvčí útulku pro rodiny COTS Aisha Morrellová-Fergusonová.

Až minus 45 stupňů, Američany čekají nejmrazivější Vánoce za desítky let

Pro Buffalo ve státě New York meteorologové předpovídají sněhovou bouři, jaká se vyskytne jednou za generaci, provázenou nárazovým větrem o rychlosti až 105 kilometrů za hodinu. Hrozí proto rozsáhlé výpadky proudu.

Starosta města Byron Brown vyzval obyvatele, aby neopouštěli domovy a hokejová NHL odložila utkání mezi domácími Sabres proti týmu Tampa Bay Lightning. Během víkendu by v oblasti mohlo napadnout 0,6 až 1,2 metru sněhu, uvedl meteorolog NWS Richard Otto.

Stejně rychle, jak mrazivá vlna do USA přišla, by zase mohla odeznít. V některých oblastech na severozápadě USA mají teploty brzy opět stoupnout. Na mnoha místech má být podle NWS už o víkendu opět o 20 až 30 stupňů tepleji.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist