Ekologie dnes

Uveřejněno dne 4 ledna 2023 000 8:46
Pokud někdo věří tomu, že ničení kulturních památek omezí globalizaci, na základě, které putuje zboží zbytečně z kontinentu na kontinent, tak je zralý na hospitalizaci. Nebo snad lidé přestanou létat letadly?

Poslední zprávy o tom, jak se nějací aktivisté lepí k obrazům ve slovutných galeriích, jsou tou nejhorší reklamou pro jejich protesty, jakou si mohli vymyslet. Nefunguje to, podobně jako svého času vydírání teroristů prostřednictvím únosů letadel. Ničení kulturního dědictví lidstva přece žádný myslící občan nemůže schválit. A především tyto akce vůbec nesplní svůj hlavní účel, totiž vyprovokovat společnost k důslednějšímu boji s klimatickou změnou. Spíše toho začíná spousta lidí (podobně jako reklamy na LGBT+) mít dost.

Jsem pro, aby se občané chovali rozumně: šetřili energiemi, třídili odpad, chovali se slušně k naší planetě, zkrátka neškodili životnímu prostředí, ale obávám se, že i kdyby to všichni poctivě dělali, tak je to jen zlomek škod, které způsobuje doprava a průmysl.

Pokud někdo věří tomu, že ničení kulturních památek omezí globalizaci, na základě, které putuje zboží zbytečně z kontinentu na kontinent, tak je zralý na hospitalizaci. Nebo snad lidé přestanou létat letadly? Naopak ruská invaze jen znásobí počet obrovských tankerů, které budou do Evropy přivážet zkapalněný plyn a ropu z jiných než ruských zdrojů.

Zjednodušeně řečeno je to takhle: Tržní hospodářství hledá maximální zisk. Na lidskou práci náročné produkty se vyrábí tam, kde je hodinová mzda nejnižší. V okamžiku, kdy cena práce jen o malinko vzroste, výroba se okamžitě stěhuje dále. Už i čínská práce začíná být drahá. Tak to prostě je. Je v rukou světových politických reprezentací pomocí daní, cel a nejrůznějších regulací to limitovat. Takovou celosvětovou dohodu si ale neumím představit.

Zrovna tak, jako když sledujeme, jak bezzubě svět brání ruské agresi, která staré problémy prohloubila a nové přinesla. Vždycky do toho hodí vidle někdo, komu jsou ekonomické zájmy milejší než svoboda. Ano, mám na mysli především Francouze, kteří jsou pro mě odjakživa symbolem neférového jednání. Za exportní závazky pro svůj zbrojní průmysl vymění cokoli. Včetně fotbalu v Kataru. Poznal jsem to ostatně osobně v době, kdy jsem se párkrát sešel se svými konkurenty v kosmetické branži. Frantíci nikdy nedrželi slovo a tím mi asi zabránili porušit zákon:-)

Mnoho dobrých nápadů a úmyslů zašlo na nesprávné zavádění do praxe, případně na špatné načasování. To si ostatně myslím i o celém Green Dealu a bezhlavém prosazování elektrických aut.

Němci, kteří mají vždy blízko k fanatismu, se bez ohledu na zbytek Evropy po hlavě pustili do věcí, které jinak rozložené v čase a jinak připravené domluvené se slabšími zeměmi EU, mohly být opravdovým přínosem. Každý fanatismus je škodlivý. I ve službách dobré věci!

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist