EU se hádá, Čína staví elektrárny

Uveřejněno dne 7 ledna 2023 000 12:32
Máme energetickou krizi. Energie jsou strašně drahé a možná jich bude málo. V Německu, Británii či Švédsku je reálný strach z blackoutu. A co Evropa dělá? Hádá se a chce dál snižovat emise.

Když je něčeho životně důležitého málo, mělo by být logické, že budeme dělat všechno pro to, abychom si zajistili dostatek. Rozhodně by to mělo platit u elektřiny, tepla a plynu. V Evropě to ale z nějakých zvláštních důvodů neplatí.

My chceme stavět nové jaderné bloky v Dukovanech, ale Rakušanům a Němcům to vadí. Němci současně ohlásili, že se budou snažit blokovat výstavbu nových jaderných elektráren i v Polsku.

Zajímalo by mě, k čemu nás vlastně chtějí dotlačit, protože zároveň EU (kterou Němci z velké míry řídí) dělá všechno možné, aby nám i Polákům znemožnila vyrábět elektřinu a teplo z uhlí. U nás se přitom z uhlí a jádra vyrábí téměř všechna elektřina. V Polsku je to hlavně z uhlí. Paradoxní je, že právě do Německa a Rakouska spoustu té elektřiny posíláme, čímž jim právě v těchto týdnech a měsících doslova vytrháváme trn z paty. Přesto ale protestují.

Protesty proti uhlí jsou odůvodňovány emisemi a klimatem. Ok, z uhlí rozhodně emise jsou. Mnohem víc než uhlí ale smrdí protiuhelný tlak od zemí, které svou energetiku chtěly postavit na ruském zemním plynu, nebo si teď dohadují mnohaleté dodávky zemního plynu z Kataru. Tedy taky fosilní palivo, které zatěžuje klima podobně jako uhlí, navíc pochází od nechutných režimů a je strašně drahé.

Protesty proti jádru jsou ještě podivnější. Jádro je totiž prakticky bezemisní. Je to celé podivné. A ještě o to víc, když sledujete hádky zemí o zastropování cen plynu či oddělení cen plynu od cen elektřiny. To by mimochodem ceny elektřiny u nás výrazně snížilo. Ale kdo myslíte, že je proti? Pokud tipujete Němce, tak jste uhodli.

A oproti tomu přijde zpráva, že Čína začíná kdesi v poušti ve Vnitřním Mongolsku stavět gigantický energetický projekt. Jeho součástí bude solární elektrárna s kapacitou osm gigawattů, větrná elektrárna s kapacitou čtyři gigawatty a uhelná elektrárna s kapacitou čtyři gigawatty, která bude vykrývat výkyvy, když nebude svítit slunce či foukat vítr, a regulovat dodávky energie. Mimochodem výkon té uhelné elektrárny je zhruba jako dva Temelíny. A celkově bude mít tento projekt výkon jako 8 Temelínů, to jen tak pro ilustraci, v jakých objemech Čína jede.

Proč takhle logicky nepostupujeme i v Evropě? Vždyť to dává smysl jak z hlediska zajištění výroby energií, tak i z hlediska snižování emisí. Tady všichni mluví o solárech a větrnících, ale pokud někdo tvrdí, že můžou táhnout českou energetiku, tak zkrátka obyčejně lže. Nemůžou a nebudou. A to dokonce ani v případě, že by se tady doslova zlikvidovaly pole a místo pšenice, brambor a řepky by byly všude soláry. Hlavně v zimě by to stejně nestačilo. Ani zdaleka.

Jenže víte, co se říká. Kdo lže, ten krade. A všichni ti lháři jsou natěšení na další obrovské dotace na výstavbu solárů a na to, jak jim budou solární elektrárny vydělávat. Že dodají málo elektřiny? To je jim jedno, protože si svých peněz budou užívat třeba někde na Kanárech.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist