Molotovovy koktejly klima nezachrání

Uveřejněno dne 13 ledna 2023 000 12:26
Válka aktivistů s policií se včera odehrála v obci Lützerath, kterou obsadili klimaaktivisté na protest proti jejímu chystanému zboření kvůli rozšíření uhelného dolu. Aktivistům vůbec nedochází, jak jsou hloupí a škodí klimatu.

Dělobuchy, kameny i zápalné láhve neboli Molotovovy koktejly, to vše létalo na policisty z rukou aktivistů. Jde samozřejmě o trestný čin bez ohledu na kontext. Ale ten je rovněž velmi důležitý. Aktivisté právě kontextem budou své násilí obhajovat. Já naopak říkám, že jde o okolnosti, které by jim měly před soudem ještě přitížit.

Zaprvé, jsou to totiž mj. i tito aktivisté, kteří dohnali Evropu do stavu, že se stále těží a pálí uhlí naplno všude, kde to jde. Právě aktivisté totiž celé roky tlačili a tlačí politiky k hloupým rozhodnutím. Takovým bylo třeba rozhodnutí o konci jádra v Německu a sázce na obnovitelné zdroje a ruský plyn. Teď jsou Němci v kleštích. Kvůli snížení spotřeby plynu musí spouštět uhelné elektrárny, které dosud drželi v rezervě.

Zadruhé, to, že vesnice Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku bude muset ustoupit uhelnému dolu Garzweiler, je dlouhodobě známo. S přesídlováním obyvatel se začalo již před více než 15 lety. Lidé prodali své domy a pozemky firmě RWE. Vesnice je tak roky prázdná.

Zatřetí, o definitivním zbourání vesnice rozhodl ministr Habeck ze Strany Zelených. I on totiž musel uznat, že Němci zkrátka uhlí potřebují, jinak by nastala katastrofa a blackouty.

A konečně za čtvrté, pokud aktivisté tvrdí, že právě uhlí z tohoto německého dolu způsobí nějakou klimatickou katastrofu, tak samozřejmě lžou. Ano, nějaké uhlí se tam vytěží a spálí, což bude znamenat emise. Jenže bude to jen zlomek celkového objemu uhlí, které se těží a pálí všude možně po světě. Zároveň, pokud se teď všude horečně těží plyn a to i frakováním, aby ho pak vozily tankery napříč oceány, je uhlíková stopa podobná.

Kdyby se totiž k energetice přistupovalo rozumně, tak by současná situace nenastala, i kdyby se Putin na hlavu stavěl. Bohužel se k ní rozumně nepřistupovalo, takže se teď hasí požár. A házení molotovů tomu hašení fakt nijak nepomáhá.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist