Velký reset: K boji s klimatickou změnou je třeba limity na CO2 pro jednotlivé lidi, káže německý klimatolog

Uveřejněno dne 17 ledna 2023 000 9:56

Je třeba zřídit „planetární ochranný katr“ stanovením limitu oxidu uhličitého každému jednotlivému člověku, aby se tak bojovalo s údajnou člověkem spáchanou klimatickou změnou, argumentuje vůdčí německý vědec.

Hans Joachim Shellnhuber z Potsdamského institutu pro výzkumu klimatických dopadů (PIK) tento týden řekl, že každá osoba by měla mít limit tří tun emisí CO2 za rok a ti, kdo jej překročí, by měli být za takové požitkářství nuceni zaplatit.

Schellnhuber v komentáři pro Taagesschau řekl, že se potýkáme s problémem dvou soupeřících majetkových práv, konkrétně práva utrácet svoje peníze za vysoce emisní činnosti a právo zbytku populace „mít životní prostředí, ve kterém stojí za to žít.“

Do poloviny století bude třeba systém ve stylu uhlíkových povolenek pro ty, kdo emitují přes třítunový limit, aby si nakupovali povolenky od těch, kdo jsou pod limitem, navrhoval: „Každý člověk dostane tři tuny CO2 na rok, když ale potřebujete více, musíte si to prostě koupit.“

Podle těchto novin je v současnosti průměrný Němec daleko nad Schellnhuberem navrženým limitem, jelikož průměrný občan produkuje deset tun emisí CO2. S odkazem na pařížskou laboratoř Světové nerovnosti, v této zemi je i řada milionářů, kteří produkují stovky tun CO2 ročně a pár tisíc z celosvětové elity emituje více než 2 000 tun ročně.

Kromě toho, že nepopsal, jak čeká, že lidé tak drasticky zredukují své uhlíkové emise, tento německý vědec ani nerozvedl, jak přesně se to bude sledovat a monitorovat.

Avšak na loňském zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu prezident Alibaba Group J. Michael Evans řekl, že tento čínský technický gigant už vyvíjí digitální „individuální sledovač uhlíkové stopy“ k monitorování emisí veřejností.

„Pomocí technologií pro spotřebitele vyvíjíme možnost na této platformě měřit svoji vlastní uhlíkovou stopu, podle toho, že např. cestujeme, jak cestujeme, co jíme, co konzumujeme,“ vysvětloval tento bývalý bankéř Goldman Sachs.

Je ironií, že na toto výroční zasedání, které je svoláno na příští týden, se do tohoto švýcarského lyžařského areálu sletí tisíce soukromých tryskáčů a Evans jim říkal, že tímto sledovačem se lidem zajistí „pobídky, aby dělaly ty správné věci, i když budou mít příležitost dělat špatné věci.“

Po zveřejnění zprávy o budoucnosti od britské konzervativní (Tory) vlády o budoucí vládní agendě čisté nuly, ve které se volá po zákazu prodeje nových plynových sporáků do deseti let, řekl vůdce Brexitu Nigel Farage, že Zelené hnutí slouží jen ke zbídačení občanů Západu spolu s obohacením takových jako komunistická Čína.

„Pouštíme se do činů sebepoškozování,“ řekl tento Brexiťák. „To nám ekonomický prospěch nepřinese, to všechny o dost zbídačí, ale stejně nás ti troubové z parlamentu vedou k ekonomické propasti.“

„Nevím o žádné záležitosti, ve které by veřejnost a politici byli teď rozdělenější.“

KURT ZINDULKA

15 Jan 2023

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist