Gravitace moci a politická odpovědnost německých Zelených

Uveřejněno dne 21 ledna 2023 000 11:48
Vlastně je to taková historická notorieta. K moci vás dostanou ideály, sliby a vzletná slova, načež narazíte na realitu, která vás donutí otočit a zklamat své voliče. V dějinách se to stalo mnohokrát a většinou to neskončilo dobře.

Němečtí Zelení, které do vlády dostal Green Deal a slib bezemisní budoucnosti, podpořili znovuotevření uhelných dolů, protože německou prosperitu, tedy i zelený naivismus poháněl ruský plyn a ten náhle „došel“. Se zavřením pomyslných kohoutů se ukázalo, že Němcům nezbyde nic jiného, než na vysněný stoprocentní přechod k obnovitelným a „bezemisním“ zdrojům energie zapomenout a musejí vsadit na staré dobré ošklivé uhlí. Zelené politici zjistili, že bez něj zkrátka Němci zmrznou, jak ekonomicky, tak prakticky.

Jejich příznivci nyní běsní. Protesty aktivistů v opuštěné vsi Lützerath, která je určena k demolici kvůli obnovené těžbě uhlí, skončily, policie radikály z místa vykázala i s „královnou zeleného narativu“ Gretou Thunberg, hněv však stále plápolá. Bývalí voliči Zelených nyní obsazují stranické kanceláře a vytloukají jim okna. Squateři z Lützerathu a jejich soukmenovci prožívají deziluzi a Zeleným vzkazují, že už je nikdy nebudou volit.

Strana Zelených, která už rok tvoří německou vládní koalici společně se sociálními a liberálními demokraty, svým voličům slibovala ještě rychlejší přechod k bezemisní ekonomice, uzavření posledních německých jaderných elektráren, a ještě vyšší sázku na „ekologický“ ruský zemní plyn. Cestu do, podle nich, zářivě zelené budoucnosti jim překazil strýček Putin a následná energetická krize a inflace. A Zelení prozřeli. S odpovědností, jíž nyní nesou, si nemohou dovolit dále snít a začali se chovat politicky. Z původně radikálně levicové strany se bleskurychle stala pragmatická partaj, která stojí v politickém středu.

Aktivisté ze skupiny Ende Gelände Zeleným jejich otočku nechtějí odpustit, cítí se zrazeni a opuštěni. Nabízí se jistá paralela s českými Piráty, kteří se ocitli (téměř) bez voličů sice z trochu jiných důvodů, ale také se dostali do vlády v situaci, kdy v řadě ohledů museli změnit směr a začít manévrovat z leva směrem k politickému středu. Dohnala je tíha odpovědnosti. Nakolik to zbytky jejich voličů ocení uvidíme v příštích volbách. Obávám se, ale, že to bude „velký špatný“ ende gelände.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist