Ekonom Kovanda: Kdo na dům montuje soláry, podporuje Čínu a dětskou práci

Uveřejněno dne 21 ledna 2023 000 11:48
Stále ještě zdražují potraviny, od ledna i voda. A znovu o něco elektřina a plyn, tím jako domino zdražuje i skoro vše ostatní. Už víc než třetina domácností z výplaty neušetří nic, pád do chudoby je strašákem pro pětinu populace. Nemáme za sebou lehký rok, co nás čeká v tom letošním? Podle ekonoma Lukáše Kovandy se ke stále vysoké inflaci přidá nezaměstnanost.

Spotřebitelské ceny v Česku se za poslední rok utrhly ze řetězu. Jen v listopadu byly v porovnání se stejným měsícem roku 2021 vyšší o 16,2 procenta. Kdy to skončí?
Je zřejmé, že inflace, a tedy i zvyšování cen tady s námi ještě nějakou dobu budou. K tomu se ovšem nejspíš přidají i další problémy. Vysoké ceny energií pravděpodobně povedou k alespoň částečné stagnaci některých segmentů ekonomiky a to by pak znamenalo i propouštění, nezaměstnanost. V krajním případě mohou přijít o práci až nižší statisíce lidí, pokud by třeba nezaměstnanost dosáhla hodnot kolem pěti procent. V mezinárodním srovnání to sice není zase tolik, ale za každým takovým číslem jsou osudy a životní příběhy konkrétních lidí. Zvykli jsme si, že žijeme v zemi, která byla po deset let zvyklá na extrémně nízkou nezaměstnanost. V podstatě na nejnižší mezi ekonomicky vyspělými státy. To se teď změní.

Stát má sice zvýšené náklady se zastropováním cen energií, zároveň však kvůli zdražování vybere více peněz z DPH. Zvyšovat daně tedy nemusí.

Lukáš Kovandaekonom

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/lukas-kovanda-krize-energie-inflace-green-deal-elektrina-nezamestnanost.A230104_155833_ekonomika_mejt?zdroj=banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist