Pokrytectví zelené levice

Uveřejněno dne 8 února 2023 000 11:05
Ty obrázky obletěly svět, nebo alespoň Evropu. Loni v září 22 letá Luisa S. a její o dva roky starší přítel Yannick S. zablokovali během dopravní špičky dopravu ve Stuttgartu v rámci protestu aktivistické skupiny Last Generation.

O dva měsíce později so oba vydali na cestu do prázdninového ráje na Bali letadlem, které spotřebovalo přibližně 140 000 litrů paliva. V případě klimatických aktivistů, kteří pravidelně blokují přístup na letiště a tvrdí, že letecká doprava je určena pouze pro ty nejbohatší, mohlo by se jejich chování zdát poněkud překvapivé. Ale není. Pokrytectví je salonním aktivistům více než vlastní.

Není to totiž zdaleka poprvé, co klimatičtí bojovníci vzbudili pozornost dvojími standardy chování. Příkladem budiž například „německá Greta“ Luisa Neubauerová. Známá německá tvář Fridays for the Future a členka strany Zelených neustále varuje před hrozící klimatickou katastrofou. Zároveň ale ve svých 23 letech stihla navštívit půl zeměkoule. Navštívila například Indonésii, Čínu, Kanadu, Hongkong, Maroko a Namibii. Samozřejmě letadlem, což svědomitě dokumentovala na svém Instagramu. Fotky ze sociálních sítí už tedy smazala, patrně se jí s hashtagem #LangstreckenLuisa nežilo úplně snadno.

Pokrytectví „zelených jakobínů“ však není ojedinělým excesem. Má dokonce vlastní platformu ve formě každoroční klimatické konference, kterých se klimatičtí aktivisté rádi účastní. Ta se například loni v zimě konala v egyptském Šarm aš-Šajchu. Tam Neubauerová se svým týmem cestovala letadlem z Istambulu. Aktivisté Greenpeace naopak do egyptského přímořského letoviska letěli přímo z Německa.

Stejně se chovají i zelení politici. Například německá poslankyně a šéfka parlamentu Katharina Schulzeová v roce 2019 letěla na výlet do USA na zmrzlinu. Zelený politik a bývalý europoslanec Sven Giegold zase v témže roce ve Štrasburku hlasoval pro vyhlášení stavu klimatické nouze, z čehož se samozřejmě radoval na sociálních sítích, aby vzápětí nasedl do letadla směr Berlín. 700 kilometrů je holt příliš i na radikálního klimaaktivistu. A dalo by se pokračovat dále.

Případ Luisy a Yannicka S. vyšel najevo, když se Luisa (jako svědkyně) a Yannick (jako obžalovaný) měli dostavit k okresnímu soudu v Bad Cannstattu u Stuttgartu právě v souvislosti se zářijovým protestem. K soudu se nedostavili, místo toho odletěli do 9 000 kilometrů vzdáleného Thajska a dále na Bali. „Klimatický účet“ obou mladých pokrytců? Cca 7,9 tuny CO2 a 140 000 litrů leteckého benzinu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist