TRH POTVRZUJE CHYBU PETRA FIALY

Uveřejněno dne 14 února 2023 000 2:12

Premiér Fiala prohlásil za jeden z úspěchů české předsednictví EU revizi systému emisních povolenek. Tedy jeho zpřísnění. Trh dává za pravdu jeho kritikům.

Jestli si někdo myslí, že pokud sníží množství něčeho, o co je zájem a nezpůsobí tím zdražení dané věci, tak není příliš bystrého ducha. Neboť to, že když je něčeho málo, tak to stojí hodně peněz, platilo i v regulaci všeho proslulém socialismu. Když s tím navíc nechá obchodovat obyčejné překupníky, za socialismu se jim říkalo veksláci, přidává do systému prvek, který cenu dále zvýší.

Tak se dá jednoduše shrnout „přínos úspěchu“, kterým se český premiér chlubil. Aktuální zprávy z trhu s povolenkami tyto vývody potvrzují. Jejich ceny opět rostou. Dostaly se až nad 100 eur za tunu vypuštěného oxidu uhličitého. Jediné, co není jasné, je to, zda je to reakce na ohlášený drakonický přístup EU k povolenkám a firmy si je nakupují do zásoby, nebo spíše o důsledek spekulativních nákupů překupníků. Dost možná jde o kombinaci obojího.

V každém případě na tom má osobní podíl Petr Fiala, za jehož premiérování se v EU odsouhlasilo rychlejší stahování povolenek z trhu (tedy i přehlížení jejich vlivu na konečnou cenu) a současně se z obchodování s povolenkami nevyloučili překupníci.

Premiér rád používá slovní obrat „vysílali jsme jasné signály“. Tento signál je také zcela jasný. Zajímá ho daleko víc dobré vysvědčení od Ursuly von der Leyenové  v Bruselu, než dobré vysvědčení od vlastních voličů. Což je bez nadsázky hrozné vysvědčení údajně pravicového politika.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist