Greta už i proti větrníkům?

Uveřejněno dne 2 března 2023 000 11:07
Švédská tvář světového boje pro zachování klimatu a přechodu k bezemisní energetice se opět rozhodla pomoci. Tentokrát Norsku, respektive norským Sámům a připojila se k blokádě norského Ministerstva energetiky.

Protestovala tím proti větrné elektrárně, která údajně brání právům Sámů chovat soby v arktickém Norsku. Aktivisté, převážně teenageři, leželi před vchodem na ministerstvo s laponskými vlajkami a bránili chodu ministerstva.Pomineme-li skutečnost, že se demonstrace účastní cizí státní příslušník, zdá se být protest na místě. Norský nejvyšší soud totiž v roce 2021 rozhodl, že dvě větrné elektrárny se 151 turbínami postavené v oblasti Fosen v centrální části země podle mezinárodních úmluv porušují práva Sámů. Demonstranti protestují proti skutečnosti, že jsou větrné turbíny stojící nedaleko Trondheimu stále v provozu.

„Je absurdní, že se norská vláda rozhodla rozhodnutí ignorovat,“ prohlásila Thunbergová, která se k protestu připojila v pondělí brzy ráno. Je tady ale problém, který protestující jaksi nezmiňují skutečnost, že ačkoli Nejvyšší soud rozhodl, že výstavba větrné farmy je neplatná, neřekl nic o tom, co by se s ní mělo stát. Norská vláda zkrátka teprve musí „přijmout rozhodnutí, která budou v souladu s premisou rozsudku Nejvyššího soudu,“ vysvětlil norský ministr energetiky Terje Aasland.

A tak je to v případě ekoaktivismu se vším. Demonstranti zjevně nechápou principy fungování standardní demokracie, nerozeznají rozdíl mezi mocí soudní a exekutivní. Skutečně absurdní pak je, že demonstrují proti existenci bezemisních zdrojů energií, za něž jinak bojují.

Je samozřejmě smutné, že hluk větrníků i jejich vzhled ruší soby (koho by nerušil), které proto Sámové v zimních měsících musí krmit suchým krmivem, nicméně mají v ruce soudní rozhodnutí. Demonstracemi rozhodování norské vlády rozhodně neurychlí. Na místě je také otázka, zda by zátěž, kterou Evropě apologeti Green Dealu přichystali, neměli nést i oni sami, či v tomto případě nešťastní Sámové.

Má-li se Evropa do roku 2050 stát bezemisním územím (přeloženo, chudým kontinentem, který pod sebou uřízl větev prosperity navzdory chování ostatního světa),bylo by tedy asi oprávněné očekávat, že tíhu tohoto rozhodnutí ponesou vedle například náhle zchudlých Čechů (Slováků, Poláků atd.) i norští Sámové a jejich sobi.

Pokud toho nejsou schopni, mohli by demonstrovat za alespoň dočasný „návrat“ uhlí nebo alespoň jádra. Klidně mimo Trondheim, třeba ve Švédsku, co Greto? Uvidíme, norské úřady zatím demonstranty šetrně přenášejí na místa, kde jejich protest nebrání řízení přechodu ke Green Dealu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist