Američané chtějí zákaz prodeje elektromobilů po roce 2035

Uveřejněno dne 2 března 2023 000 11:08

Zatímco v Evropě si po roce 2035 nekoupíme žádné nové auto se spalovacím motorem a všechna nová auta budou výhradně elektrická, v Americe by to mělo být přesně naopak. Tam by po roce 2035 nemělo být možné koupit elektromobil. Chce to americká skupina republikánských senátorů.


Čtyři republikánští senátoři a dva státní zástupci z Wyomingu chtějí, aby se v Americe přestala prodávat elektrická auta. Představili tedy návrh zákona, kterým chtějí postupně do roku 2035 ukončit prodej nových elektromobilů ve Wyomingu. Odkazují se přitom na to, že elektrifikace dopravy je divoká a nevyvážená. Nelíbí se jim zvýhodňování pouze jednoho alternativního pohonu a odvolávají se na schválenou federální dotaci do Wyomingu ve výši 24 milionů amerických dolarů, což je něco přes půl miliardy korun, v příštích pěti letech na výstavbu nabíjecích stanic kolem hlavních dálnici 80, 25 a 90.

Přečtěte si také:  Ford připravil spoty na elektromobily. Použil v nich typické řeči Čechů
 
Senátoři prý nemají generálně problém s elektromobily, ale nelíbí se jim, že si zákazníci nebudou moci vybrat ten pohon, který by se jim líbil, ale budou nuceni k jednomu jedinému, tedy čistě elektrickému. Jeden ze senátorů Jim Anderson komentoval tento návrh se slovy, že nemá problém s elektrickými dopravními prostředky, ale má problém s tím, aby někdo lidem říkal, že už si nemají kupovat spalovací auto.

Podle skupiny těchto amerických zákonodárců je také důležité uvědomit si, že s dalším rozvojem elektromobility budou ubývat přírodní zdroje, a také to, že v horských státech USA bude dobíjení neefektivní.

Přečtěte si také:  Skotská policie dostala nové elektromobily. Problém ale je, že je nemá kde nabíjet, a proto jezdí starými diesely
 

Samozřejmě nejde jen o to, ale i o petrolejářské lobby, které se v předloženém návrhu skrývá. Mluví se tu totiž oslavně o ropném i plynárenském průmyslu, přičemž se například zmiňuje, že těžba těchto nerostných zdrojů je prostředí Wyomingu vlastní. Vytváří prý spoustu pracovních míst, čímž také přispívá do státní kasy.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist