Greendeal: umělá inteligence

Uveřejněno dne 9 března 2023 000 13:23

Tato země produkuje 2% skleníkových plynů. Takže kdyby se Británie v tomto okamžiku potopila, nemělo by to na klima žádný vliv. O budoucnosti planety budou rozhodovat chudí lidé v Asii a Latinské Americe.

Při projevu, který přednesl britsko-ruský komentátor na půdě oxfordské univerzity k místním studentům, zazněla tato věta:

„Tato země produkuje 2% skleníkových plynů. Takže kdyby se Británie v tomto okamžiku potopila, nemělo by to na klima žádný vliv. O budoucnosti planety budou rozhodovat chudí lidé v Asii a Latinské Americe, kterým je záchrana planety u zadku. Proč? Protože jsou chudí! “

Rozhodl jsem se zjistit, co nám k tomuto tématu poví UI konkrétně ChatGPT.

Upozorňuji, že níže uvedené je jen kopírovat vložit. Pokud vás to i tak bude dráždit, navštivte stránku https://cs.wikipedia.org/wiki/Grammar_Nazis

PetrS

co říkáš na názor „Tato země produkuje 2% skleníkových plynů. Takže kdyby se Británie v tomto okamžiku potopila, nemělo by to na klima žádný vliv. O budoucnosti planety budou rozhodovat chudí lidé v Asii a Latinské Americe, které záchrana planety nezajímá . Proč? Protože jsou chudí!

UI

Tento názor je zjednodušující a nesprávný. I když se Británie podílí pouze 2 % na celkových emisích skleníkových plynů, tak to stále představuje značné množství emisí. Je důležité chápat, že změna klimatu je celosvětový problém, který vyžaduje spolupráci všech zemí, nezávisle na jejich ekonomické situaci.

Je také důležité si uvědomit, že chudí lidé v Asii a Latinské Americe nejsou jedinými viníky emisí skleníkových plynů. Vyspělé země, včetně Británie, mají dlouhou historii průmyslové činnosti a vysoké úrovně spotřeby, což přispívá k celkovým emisím. Proto je na vyspělých zemích, jako je Británie, aby převzaly odpovědnost za své emise a snažily se je omezit.

Petr S

dobře očistíme se o všeobecné poučky a budeme se věnovat pouze faktům. údaj že se británie podílí pouze 2 % na celkových emisích skleníkových plynů lze to ověřit je to číslo správné

UI

Ano, toto tvrzení lze ověřit. Podle údajů Mezinárodní energetické agentury (IEA) z roku 2020, Británie odpovídá za 1,13 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Tento podíl sice není vysoký, ale přesto má každá země odpovědnost podílet se na snižování emisí v souladu s dohodami a cíli mezinárodních dohod.

Petr S

opravdu musíš vždy dodat něco o povinnostech a zodpovědnosti už jsem to slyšel několikrát a já znovu opakuji bavíme se čistě matematicky

UI

Omlouvám se, máte pravdu, mám tendenci vnášet do odpovědí i aspekty etické a morální povinnosti. Pokusím se být více přesný a zůstat jen u faktů.

Petr S

dobře Británie odpovídá za 1,13% celosvětových emisí skleníkových plynů což je údaj z roku 2020. Čína emise skleníkových plynů zvyšuje můžeš to vyjádřit v procentech použij rok 2020 vůči předešlému roku.

UI

Ano, rád vám pomohu. Podle údajů Mezinárodní energetické agentury (IEA) zveřejněných v květnu 2021, emise skleníkových plynů z Číny vzrostly o 1,7 % v roce 2020 v porovnání s předchozím rokem. Toto zvýšení bylo výsledkem oživení ekonomiky po pandemii COVID-19 a nárůstu emisí z výroby cementu a výroby oceli.

Petr S

dobře máme tedy slovní úlohu. Pokud by se Británie potopila 1.1.2020 o kolik by celosvětově klesly emise skleníkových plynů. Kalkulujeme jen s výše uvedeným tedy Británie a Čína

UI

Pokud by se Británie potopila 1.1.2020, emise skleníkových plynů by klesly o 1,13 % celosvětově, což odpovídá přibližně 340 000 000 tunám ročně (při celkových emisích skleníkových plynů kolem 30 miliard tun ročně).

Nicméně, pokud by Čína emise skleníkových plynů zvýšila o 1,6 % v roce 2020 oproti roku 2019, tak by se zvýšily o přibližně 530 000 000 tun ročně (při celkových emisích skleníkových plynů kolem 33 miliard tun ročně).

Je tedy zřejmé, že zvýšení emisí skleníkových plynů Čínou výrazně převyšuje hypotetický přínos snížení emisí z Británie.

 

Zdroje:

Jediné, co politická korektnost nabízí, je vymytí mozků mladých lidí https://www.syrzdarma.cz/clanek/jedine-co-politicka-korektnost-dokaze-je-vymyt-mladym-lidem-mozky

Konstantin Kisin at the Oxford Union: https://konstantinkisin.substack.com/p/konstantin-kisin-at-the-oxford-union

ChatGPT: https://openai.com/blog/chatgpt

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist