Nizozemská politika zažila zemětřesení, převálcovali ji farmáři

Uveřejněno dne 17 března 2023 000 14:26

V komunálních volbách, které jsou v Nizozemsku určující pro příští podobu horní komory parlamentu, bodovalo protestní hnutí farmářů. Tvrdě se postavilo proti vládním krokům, které přitom mají přispět k boji s klimatickou změnou.

Protestní hnutí farmářů BBB (BoerBurgerBeweging) vzniklo teprve před čtyřmi roky. V komunálních volbách, které teď v Nizozemsku proběhly, se mu vedlo tak dobře, že má nakročeno k tomu stát se největší stranou horní komory parlamentu.

Malá odbočka: voliči skutečně vybírali zástupce do místních vlád. Jenže jsou to právě zvolení členové provinčních sborů, kteří následně volí senátory; Eerste Kamer má celkem 75 členů.

BBB ve středečních volbách vyhrálo u voličů v osmi z dvanácti provincií země. Se ziskem téměř 20 % hlasů může v horní komoře pomýšlet na 16 až 17 křesel. Mandát BBB posiluje i nejvyšší volební účast za poslední roky, která se odhaduje až na 57,5 %.

Je to políček vládní středo-pravé koalici čtyř stran premiéra Marka Rutteho, která propadla. Jeho konzervativně-liberální strana VVD bude brát kolem 10 křesel, uvedla agentura Reuters. Lépe dopadla i opoziční levice.

„BBB se svezlo na vlně protestů proti plánům vlády premiéra Rutteho na snížení emisí dusíku. Spočívaly ve snížení počtu hospodářských zvířat a možném zavírání farem,“ píše agentura AFP.

Nizozemské protesty vzbudily celosvětovou pozornost, přehlédnout ostatně traktoristy blokující města, které se policie snažila zahnat i střelbou do vzduchu, bylo jen těžko možné. Radikální farmáře nicméně podpořil třeba bývalý prezident Donald Trump a řada krajně pravicových osobností, připomíná AFP.

Připomeňte si

Nizozemská police na severu Nizozemska střílela na zemědělce, kteří na traktorech protestovali proti vládnímu návrhu na snížení emisí. Kabinet chce, aby například oxidů dusíku nebo čpavku ubylo do roku 2030 o 50 procent.

 

Farmáři v Nizozemsku nechtějí snižovat emise, policie střílela po traktorech

7. 7. 2022 18:55

V Nizozemsku se teď v souvislosti s volbami píše o revoluci, zemětřesení a podobně.

I šéfka BBB Caroline van der Plasová byla až tak velkým úspěchem zaskočená: „Tohle není normální! Ale vlastně je! Nás prostě volili normální občané! Chtěli, aby byl jejich hlas slyšet. Bude, a jak!“

Van der Plasová hnutí založila v roce 2019 coby zastřešující „platformu“ pro zemědělské protesty.

Farmáři se začali bouřit proti plánu Rutteho kabinetu, který počítal s tím, že by vláda mohla zemědělcům nařídit používat méně hnojiv a snížit stavy hospodářských zvířat.

Rutte oznámil, že chce do roku 2030 snížit emise oxidů dusíku a amoniaku, které produkují hospodářská zvířata. To by podle zemědělců mohlo vést k tomu, že některé farmy budou nuceny ukončit činnost. Ohradili se proti tomu – kabinet jim podle jejich slov vzal perspektivu do budoucna.

Van der Plasová si však dokázala získat voliče i mimo venkovské jádro. Zaujala zejména svým apelem na tradiční, konzervativně sociální a morální hodnoty.

Před volbami

Mark Rutte se v předvečer komunálních voleb objevil v televizním pořadu Vandaag Inside. V lehce kontroverzní talk show musel odpovídat i na to, zda má sex a proč o tom veřejnost neví.

 

Nizozemský premiér zjistil, jak moc může být kampaň trapná. Dostal dildo

14. 3. 18:30

„Historický zisk BBB je výsledkem mnoha protestních hlasů,“ napsala Marleen de Royová, politická reportérka veřejnoprávní televize NOS. Podle ní se straně podařilo mobilizovat lidi, kteří se cítili opominuti Markem Ruttem, uvádí France24.

Nizozemský politický komentátor Ben Coates řekl pro BBC, že farmářské hnutí nevystupuje pouze proti enviromentální politice vlády. Vymezuje se i proti Evropské unii, imigraci a je například pro zákaz nošení burek. Sám by ji pak charakterizoval jako pravicovou, populistickou stranu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist