Poprvé za 4 roky předběhla německá AfD Zelené

Uveřejněno dne 17 března 2023 000 15:46

Popularita AfD roste, zatímco strana Zelených se propadá.

Zatímco podpora strany Zelených se propadá, podpora strany Alternativa pro Německo (AfD) roste, kdy AfD je teď ve dvou různých průzkumech poprvé od roku 2018 před Zelenými.

V průzkumu YouGov vyskočila AfD na 17 procent, zatímco Zelení jsou o procento pozadu s 16 procenty.

V odlišném průzkumu objednaném novinami Bild od Insa má AfD 16 procent a strana Zelených 15,5 procenta.

Čísla z řady průzkumů ukazují, že podpora Zelených už měsíce klesá, zatímco AfD posiluje.

Loni v červenci Insa ukazovala, jak měli Zelení náskok 11 procent, když měli 23 procent, zatímco AfD jen 12 procent. Válka na Ukrajině, rostoucí inflace a energetická krize i kontrole se vymykající imigrace se všechny podepsaly na propadu podpory strany Zelených.

Naposledy byla AfD před Zelenými v říjnu 2018, kdy byla na 18 procentech a Zelení byli na 17 procentech.

Poslední průzkum od Insa také ukazuje, že Strana levice po rozhodnutí Sahry Wagenknecht stranu opustit hodně trpí. Strana by získala jen 4 procenta, což by ji učinilo pro vstup do parlamentu nezpůsobilou. Od posledního průzkumu se propadla také CDU, zatímco SPD o 1,5 procenta vyrostla.

Během minulého roku se v mnoha politických stranách rivalů vystupňovalo volání po zákazu AfD, jelikož této straně roste popularita. Její odpůrci tvrdili, že takový zákaz jedné z největších opozičních politických stran by měl být kvůli „ochraně demokracie“.

AfD vyzývá k ukončení sankcí na Rusko s tvrzením, že ty poškozují více Německo než Rusko. Německo dlouho s pohonem své průmyslové základny spoléhalo na levné ruské energie. AfD rovněž získává svým voláním po zabezpečení německé hranice, jelikož loni do země přišlo skoro 1,4 milionu migrantů, což v zemi vyvolalo těžkou krizi.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist