A ŠÍLENCI POKRAČUJÍ DÁLE

Uveřejněno dne 18 března 2023 000 14:02

O tom, že se v Bruselu totálně zbláznili, nelze již pochybovat. Po zákazu prodeje spalovacích motorů, respektive aut vybavenými tímto pohonem, balancováním na špičce nože s emisní normou Euro 7, přišli s geniálním nápadem snížit energetickou náročnost evropských budov. Nová směrnice by se dotknula 80% staveb v Evropské unii.


Představa, jak je polystyrénem zateplován Pražský hrad, je úsměvná. Blázni v Bruselu stabilně vymýšlí hlouposti. Šílenství v podobě Green Dealu bude mít další oběti. Majitelé nemovitostí budou zatlačeni do kouta. Obložení domů izolací, výměna oken a dveří, solární panely na střechu, ucpat komíny a vyhodit kamna, zlikvidovat plynové kotle, co dál ještě vymyslí. Spočítal to někdo? Zamyslel se nad bílým plastem rozfoukaným do přírody při instalaci izolací, a poté i při bourání těchto staveb? Chcete snad všichni bydlet v domech dušených umělou hmotou neumožňující stavbě dýchat? A opravdu je planeta na tom tak špatně, jak se nám snaží vnutit zelené mozky evropských liberálů?.

Nejde jen o novostavby či moderní budovy, týká se to i historicky zajímavých a architektonicky autentických domů. Samozřejmostí je vysoká finanční náročnost v severských zemích a v našich zeměpisných šířkách. Na jihu Itálie asi zateplovat nebudou. U nás by nový výmysl zlikvidoval venkov a postihnul by i značnou část městské zástavby. Částky za rekonstrukci u běžných rodinných domů půjdou do jednotek milionů, u činžáků do desítek i stovek. V tu chvíli by bylo lepší řadu staveb prostě strhnout. Jak by to změnilo tvář měst, to si nikdo nedokáže ani představit. Zajímavá by byla také přestavba starších prosklených a většinou kancelářských budov.

Sečteme li všechny náklady spojené s Green Dealem uskutečňovaným především v Evropské unii, je vcelku jasné, že by bylo vhodné a ekonomicky i lidsky výhodné se zbavit strůjců tohoto nesmyslu. Evropská unie postupně krachuje, pod vedením současného velení se blíží k bodu zhroucení. Místo vydávání důkazů vlastní idiocie by se měli v Bruselu zabývat spíše tím, jak se za současné krize vrátit k jednacímu stolu s Ruskem a k vzájemné spolupráci. Evropská komise a europoslanci však nadále rozvrací ekonomiku evropských států, chovají se jako sloni v porcelánu. Absence technického vzdělání se projevuje jak v emisních normách, tak i v energetice. Popírání fyzikálních zákonů nebere konce. Pojďme se těch bláznů už konečně zbavit.

Reakce
  1. 12 měsíců ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist