Soláry nebo život. Lidé se vyjádřili jasně

Uveřejněno dne 22 března 2023 000 11:50
Místo letiště Hradčany v bývalém vojenském újezdu Ralsko na Českolipsku má vyrůst největší solární elektrárna v Česku. Lidé to ale odmítají. Letiště je totiž oblíbené místo na trávení volného času.

Kolem letiště je spousta cyklostezek, plochu v létě využívají in-line bruslaři a sídlí tu také aeroklub. Lidé v Ralsku chtějí, aby to tak zůstalo. Já se jim vůbec nedivím.Je to zároveň skvělý impuls pro veřejnou diskuzi o tom, jak má vypadat rozvoj obnovitelných zdrojů elektřiny. Ta totiž bohužel chybí. Místo ní jede válec poháněný dotacemi, zelenou lobby i křičícími aktivisty. To všechno vytváří obrovský tlak na to, že se musí budovat soláry všude a rychle.

Nikdo přitom neřeší, jestli jejich nárůst zvládne přenosová soustava (řada odborníků varuje, že ne, nebo jen za cenu obřích nákladů), kolik to celé bude stát (hodně), co to přinese české energetice (nic moc, hlavně v zimě skoro nic), jestli není nebezpečná závislost na Číně, která ovládá prakticky celý solární byznys od těžby vzácných kovů až po výrobu panelů (je to nebezpečné), co se bude dělat s těmi miliony panelů až zhruba po dvaceti letech skončí jejich životnost (nikdo moc neví, zelená lobby sice tvrdí, že se budou recyklovat, ale od slov k činům je zatím daleko) a v neposlední řadě ani to, jestli se mají soláry stavět na zemědělských plochách nebo třeba na místech jako je letiště v Ralsku (nemají).

Asi se všichni shodneme na tom, že obnovitelné zdroje energie je nutné rozvíjet a stavět. Je to určitě budoucnost. Na druhou stranu nevím, kolik se nás shodne, že je to ale nutné dělat s rozmyslem, dopředu počítat a správně plánovat. V opačném případě totiž hrozí, že to skončí průšvihem. My už máme v Česku jeden solární tunel za sebou. Doplácíme na ně dodnes a to desítky miliard korun každý rok. Jde o obrovské peníze, které se by zejména v současné těžké době opravdu hodily. Místo toho ale proudí někam k solárním baronům.

Kdyby za ty obří peníze (celkem to má být až bilion korun, za který se mohlo postavit třeba několik jaderných elektráren, stovky kilometrů dálnic, desítky tisíc bytů apod.) aspoň soláry vytvořily opravdu zásadní přínos výrobě elektřiny, tak by se to dalo přežít. Jenže my sice máme solární elektrárny s teoretickým výkonem jako dva Temelíny, ale jejich výroba je mizivá. Bohužel. Českou energetiku tak stále táhne uhlí a jádro. Naštěstí, protože mám elektřinu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist