Aktivisté vypouštěli v Brně pneumatiky velkých aut a SUV. Do měst nepatří, tvrdí

Uveřejněno dne 27 dubna 2023 000 11:58

Činnost skupiny Tyre Extinguishers postihla na začátku týdne Brno a jeho obyvatele. Terčem aktivistů jsou velké automobily, které viní z nepříznivých dopadů na klima a na různých místech světa jim vyfukují pneumatiky. V Brně takto vyřadili z provozu šestačtyřicet vozů. Případy se zabývá městská policie.

Desítky majitelů velkých aut a SUV v Brně se v noci z pondělí na úterý nedobrovolně přidaly k řidičům v americkém Bostonu, francouzském Lyonu, nizozemském Utrechtu a dalším městům po celém světě. Aktivisté skupiny Tyre Extinguishers jim znemožnili vyjet tím, že jejich vozům vypustili pneumatiky.

„Brno má s velkými auty své specifické problémy. V roce 2020 tady přejela řidička SUV devatenáctiměsíční holčičku, protože ji ze svého obřího auta neviděla. Na místě byl přitom zákaz vjezdu. Od soudu odešla jen s podmínkou,“ sdělila skupina v prohlášení, jímž se k akci přihlásila.

Vůz s vyfouknutou pneumatikou po návštěvě aktivistů skupiny Tyre Extinguishers v Brně
Upozornění na voze s vyfouknutou pneumatikou po návštěvě aktivistů skupiny Tyre Extinguishers v Brně
Vůz s vyfouknutou pneumatikou po návštěvě aktivistů skupiny Tyre Extinguishers v Brně

Vůz s vyfouknutou pneumatikou po návštěvě aktivistů skupiny Tyre Extinguishers v Brně

„Centrum města je stále zaplaveno auty. Výstavba oddělených cyklostezek je minimální. Pouhé namalované cyklopruhy jsou nebezpečné, auta v nich běžně stojí ‚na blikačku‘ a městská policie to neřeší. Primátorka ve volební kampani mluvila o tom, že brněnská MHD je prý nejlepší v Evropě, místo toho ale škrtala spoje a intervaly se stále nevrátily na úroveň před pandemií. Tyto důvody vedou k tomu, že lidé jsou stále motivováni používat ve městě auta,“ stojí dál v prohlášení na sociálních sítích.

Vozy SUV a 4×4 jsou podle Tyre Extinguishers katastrofou pro klima, považují je za horší pro nárůst emisí oxidu uhličitého než letecký průmysl. „Tato vozidla nepatří do města. Jsou zbytečná,“ tvrdí.

Pozornost městské policie v Brně aktivisté v noci na úterý skutečně získali. Od středečního rána se strážníkům sbíhají oznámení rozzlobených majitelů aut, kteří se včas nedostali do práce nebo za jinými povinnostmi.

Všechny napadené automobily, o nichž policisté a strážníci v Brně ve středu během dne věděli, byly zaparkované v městské části Brno-sever.

„Ráno o půl osmé se ozvala majitelka vozu, že jí někdo vypustil kolo u auta a nechal na předním skle vzkaz. Paní to však projedná později, protože spěchala do práce. Zabýváme se tím, máme to aktuálně v řešení jako přestupek proti občanskému soužití, ale posouzení se může vyvíjet podle výše škody a dalších okolností,“ sdělil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Po poledni registroval už víc než dvacet nahlášených případů. „Je možné, že ohlášení bude přibývat,“ nevyloučil.

Dítě ujelo na odrážedle a zemřelo pod autem, obžaloba chce trest i pro matku

Aktivisté se s „nájezdem“ na brněnská auta pochlubili i na sociální síti Twitter. „Vypuštění je jednoduché, stačí odšroubovat ventilek, dát do něj například zrnko čočky nebo malý kamínek a vrátit ventilek. Věříme, že se majitelé těchto aut bez svých palivožroutů dnes obejdou. Můžou jít pěšky, jet MHD nebo nasednout na kolo,“ vzkázali.

 

V Brně se nezformovali poprvé, objevili se tam už v únoru. Tehdy na jejich činnost doplatila asi třicítka aut. Loni takto zaútočili v pražských Dejvicích.

Vypuštěním pneumatik se podle expertů dopouštějí přestupku proti občanskému soužití, za který hrozí maximálně pokuta do 10 tisíc korun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist