Rodinné auto, ekologické. I tomu vypustili kola. Blamáž aktivistů

Uveřejněno dne 29 dubna 2023 000 11:25

Vozy SUV jsou katastrofou pro klima, dali ekologičtí aktivisté v Brně za stěrač majitelům padesáti vozidel, a vypustili jim kola, aby jejich nebezpečného žrouta paliva „zneškodnili“. Automobilový expert Filip Turek si ale povšiml, že tito aktivisté se moc nevyznají v autech, takže za SUV považovali každé velké vozidlo, a proto takto „zneškodnili“ i rodinné vozy, často velmi úsporné a ekologické. Tomu odpovídá i příběh matky, které vyřadili vozidlo zatímco s malým dítětem čekala u doktora.

Rodinné auto, ekologické. I tomu vypustili kola. Blamáž aktivistů
Foto: Screen Youtube
Popisek: Automobilový expert Filip Turek a řádění brněnských aktivistů
V červenci loňského roku vzbudila tato akce rozruch v tradičně progresivní Kanadě, nyní už „zneškodnění SUV“ rukou klimatických aktivistů dorazilo i do Česka.
Skupina The Tyre Extinguishers v pondělí v Brně vypouštěla pneumatiky vozidel SUV a jiných velkých automobilů. Ta jsou podle nich zbytečná a do města nepatří.Jako argument používají i nehodu z roku 2019, kdy řidička v tomto vozidle usmrtila malou holčičku, protože ji vzhledem ke konstrukci vozidla neviděla. „Vyvázla s podmínečným trestem,“ rozčilují se aktivisté.Za stěračem vozidel, kterým vypustili pneumatiky, zanechávali letáček, vysvětlující jejich počínání.

„Chápeme, že se teď zlobíte, ale neberte si to prosím osobně. Není to vaše chyba, ale chyba vašeho auta,“ vysvětlovali pod tučným titulkem Váš žrout paliva zabíjí.

Vozidla SUV jsou prý podle vědeckých studií druhým největším viníkem nárůstu emisí. A celý svět čelí klimatické krizi, kvůli které zemřely už miliony lidí, tvrdí aktivisté s odkazem na OSN.

„Potřebujeme konat rychle a okamžitě snížit emise. Bereme věci do vlastních rukou, protože politici a političky nedělají dost,“ vysvětlili svůj zásah do cizího majetku. Majitelům doporučili, ať jdou pěšky nebo jedou na kole, ale bez svého „palivožrouta“ se prý určitě obejdou.

Poté, co se aktivisté na sociálních sítích chlubili, že „zneškodnili“ 46 SUV, setkali se i s názory protistrany.

Kromě výhrůžek, co by dotyční s aktivisty provedli, kdyby je potkali u svého auta, padly i názory, že prázdná jsou nejen kola, ale i hlavy vandalů.

Množství dalších názorů na počínání aktivistů z facebooku zmizelo s klasickým odkazem na porušení zásad komunity.

Ohlas vyvolal příběh matky, která musela s několikaměsíčním dítětem k lékaři do Brna a nazpátek už se po zásahu neměla jak dostat.

 

 

Jiní se obávají, že skupina aktivistů najde pochopení u vedení města tak, jako se to stalo v Praze, kde po sérii protestů a blokád odpůrce automobilů přijalo vedení města a slíbilo jim zřízení zvláštního koordinátora i další konkrétní kroky.

 

 

Takto se vyjádřil i Filip Turek, někdejší automobilový závodník, který věnoval této aktivitě, stejně jako pražským kolegům brněnských The Tyre Extinguishers, větší část svého nejnovějšího streamu Přísně tajné.

Experta na automobily mimo jiné zaujalo, že aktivisté nepoznají SUV, protože z fotografií vyplývá, že terčem jejich útoku se stala i řada rodinných vozů vyšší třídy. „Tohle je ne úplně drahé vozidlo pro mámu s dětma,“ ukazoval na obrázek vozidla s vypuštěnými pneumatikami.

„Podle nich je to asi známka kapitalismu a oni jsou svorní soudruzi, tak to těm maminkám s dětma pěkně ukážou,“ pokrčil rameny.

Komentátor pak předčítal text přiloženého dopisu, který zjevně viděl poprvé, a nevěřícně nad ním kroutil hlavou. Bezprostředně rozporoval tvrzení, že SUV jsou výhradně vozidla s pohonem na všechny čtyři kola, jmenoval několik, co tento pohon nemají, čímž padá argument o jejich brutální uhlíkové stopě.

„Obě ta auta na těch fotkách jsou velmi úsporná,“ povšiml si expert.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler podotýká, že vozidla SUV kvůli jejich velikosti často využívají matky s více dětmi. Nenávist k těmto vozidlům lze tedy chápat i jako nenávist k hodnotě rodiny.

„Skvěle progresivní věc ve společnosti totálních sobců,“ poznamenává Šmucler.

„Jistě se mezi sebou ujišťujete, že to děláte pro dobro lidstva, planety, a tak dále. Nic takového. Děláte to proto, že sami si takové auto můžete leda tak prohlížet zvenku,“ viděl jiný motivaci především v závisti.

Policie zatím „zneškodnění“ 46 vozidel stíhá pouze jako přestupek.

„Představme si aktivisty, kteří by dejme tomu přemalovávali výlohy židovských, romských nebo třeba ukrajinských obchodníků hanlivými nápisy. Bylo by to nepochybně pokládáno za něco jiného, než jen přestupek,“ poznamenal k tomu pro srovnání Luboš Zálom, místopředseda Svobodných.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist