Fiala hloupě tančí kolem drahého plynu

Uveřejněno dne 29 dubna 2023 000 11:26
Podle evropského statistického úřadu Eurostat u nás zdražil plyn nejvíc v celé EU. Opozice to označila za energetický debakl vlády. Premiér Fiala se naopak čílí, že čísla Eurostatu jsou chybná. Sám přitom dělá chybu.

Fiala označil výpočty Eurostatu za „matení veřejnosti“. V následujících týdnech si hodlá pozvat zástupce organizací, které čísla tvoří. „Kdo dělá chybu, musí být odhalen. Pozvu si zástupce energofirem, ale i orgánů, které se podílejí na statistických číslech, a budeme se bavit o tom, proč ta čísla neodpovídají realitě,“ řekl Fiala.Je samozřejmě možné, že výpočty Eurostatu nejsou z nějakého důvodu přesné, nebo že ne zcela odpovídají realitě. Chápu, že to Fialovi vadí, protože číst v novinách titulky že u nás plyn zdražil nejvíc z celé unie, předsedu vlády logicky nemůže těšit.

Fiala ale v rozčilení zjevně zapomněl na léty prověřenou pravdu, že když se šlápne do exkrementu, nejhorší reakcí je, ještě jej rozmazávat.

Nejpodstatnější totiž není pořadí v nějakém žebříčku Eurostatu, o kterém většina lidí nikdy ani neslyšela, ale fakt, že plyn i elektřina je u nás citelně dražší. To lidé vědí moc dobře, protože jim to větrá peněženky.

Fiala přitom v minulosti sliboval například to, že bude tlačit na změnu systému emisních povolenek, jenže skutek utek. Nijak nevyřešil ani to, že Česko sice spoustu elektřiny vyváží, ale přesto je zde velmi drahá. Jeho vláda se naopak neustále chválí, že situaci skvěle zvládá.

Jenže lidé i firmy platí zkrátka o hodně víc. A logicky jim to vadí. Očekávají od vlády opatření, která jim pomůžou. Něco se samozřejmě udělalo, jenže situace v okolních státech ukazuje, že jde dělat mnohem víc. Místo toho ale lidé slyší, že jim vláda zvýší daně, méně přidá na důchodech, zruší pošty apod. A k tomu ještě třešničky na dortu v podobě snížení daní pro Sazku.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist