České kovy podraží. Železárny a slévárny přišly o výjimku z ekologické daně

Uveřejněno dne 19 května 2023 000 10:17

Daň ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny se bude od příštího roku vztahovat i na metalurgie. Konsolidační balíček jim chce zrušit osvobození od ekologické daně. Hrozí tak zdražení produkce a snížení konkurenceschopnosti.

Železárny, slévárny a další zpracovatelé a výrobci kovů doposud nemuseli platit tzv. ekologickou daň. Ozdravný konsolidační balíček by to však měl změnit.

Kabinet v rámci šetření navrhuje zrušit osvobození metalurgických a mineralogických procesů od plateb daně ze zemního plynu a některých dalších plynů, daně z pevných paliv a daně z elektřiny.

„V současné době je součástí ceny za energie i ekologická daň na podporu obnovitelných zdrojů. V případě elektřiny je to 28,30 Kč/MWh, u zemního plynu 30,60 Kč/MWh spalného tepla a u pevných paliv 8,50 Kč/GJ spalného tepla,“ říká mluvčí Ministerstva financí Gabriela Krušinová.

 

Vládní balíček navrhuje zrušit toto osvobození natrvalo. „Subjekty, které dosud nabývaly zemní plyn, pevná paliva a elektřinu osvobozené od daně, tedy od příštího roku budou tyto produkty nově nabývat s výše uvedenou daní,“ přiblížila Krušinová.

Podle zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů se výjimka týká například tepelného zpracování rud či výroby základních kovů, při nichž se spotřebuje velké množství energií. Těchto odvětví se proto nové opatření výrazně dotkne.

„Tak jako pro každou společnost, která může toto osvobození využít, je samozřejmě výhodou v podobě možnosti dodávat na trh výrobky, které nenesou dopad této daně, a tedy přinášejí v mezinárodním měřítku příležitost pro konkurenceschopnost a v lokálním měřítku nižší koncovou prodejní cenu pro spotřebitele,“ říká Jan Lát, finanční ředitel slévárny Beneš a Lát.

Ztráta osvobození by tak zapříčinila růst nákladů výrobců, který by se následně promítl i do cen jejich produktů. „Díky tomuto osvobození jsou produkty na trhu levnější,“ říká Lát.

Například Třinecké železárny ještě vyčkávají na konečné rozhodnutí vlády, ale dopady návrhu už odhadují nyní.

„Zrušení osvobození od ekologické daně by pochopitelně znamenalo růst nákladů v řádech desítek milionů korun, a tedy negativní dopady do hospodaření,“ říká mluvčí železáren Petra Macková.

Železárny Štěpánov využívají jako palivo pro své pece plyn a koks, kterých se ekologická daň týká. Obnovení jejích plateb by zvedlo náklady o nižší statisíce Kč.

„Výroba by se nám nijak dramaticky neprodražila, nicméně by se v době, kdy usilovně hledáme všechny dostupné úspory pro zachování naší konkurenceschopnosti, více zkomplikovala naše pozice oproti zahraniční konkurenci. Zejména oproti východním zemím, které zcela minula energetická krize,“ říká ředitel firmy David Matoušek.

Podle Láta by mohlo mít zrušení osvobození i vážnější dopady. „Mohlo by způsobit odchod výrobců do příznivějších lokalit, nebo ukončit jejich činnosti – k již tak vysokému celkovému daňovému zatížení v Česku by se tak vedle připravovaného zvýšení daně z příjmu právnických osob přidalo další zdanění,“ popisuje Lát.

Podle Matouška prohlubuje tato část vládního návrhu ještě více rozdíly v energetických nákladech mezi Českem a konkurencí především z východu. „Vzhledem k tomu se bude zejména exportně založeným podnikům, mezi které se řadíme i my, dále snižovat konkurenceschopnost,“ říká Matoušek.

 

Opatření kritizuje i Lát. „Jestliže je vanička státního rozpočtu prasklá tak, že z ní rychleji voda vytéká, než natéká dovnitř, je za mne správnější řešit odtok než přítok, abychom se nedostali do stavu, že vaničku vylijeme i s dítětem,“ varuje Lát.

Firmy však chápou, že tyto nutné úspory se musí dotknout každého. „Na druhou stranu snížení konkurenceschopnosti našeho exportu může mít v konečném důsledku pro státní pokladnu opačný efekt,“ varuje Matoušek.

Osvobození od minerální daně je jen jedním z opatření ozdravného balíčku, který vláda představila minulý týden.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist