Zastupitelé Prahy řeší, jak eliminovat ekologické extremisty. Úředníci si trvají na svém

Uveřejněno dne 23 května 2023 000 7:56

Dopravní výbor zastupitelstva hlavního města Prahy zvažuje zákonodárnou iniciativu, která by umožnila zákaz blokování dopravy v metropoli na silnicích I. třídy. Novinkám to potvrdil předseda výboru a pražský zastupitel Martin Sedeke (ODS). Případný návrh zákona by ale musela posoudit ještě pražská rada, zastupitelstvo a následně i Poslanecká sněmovna.

 

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pochod za rychlost 30 km/h

Článek

„Vedení města zvažuje všechny kroky, jak zabránit tomu, aby Pražané nebyli rukojmí malé skupiny aktivistů prosazující návrh, který by uvrhl pražskou dopravu do chaosu,“ uvedl pro Novinky Sedeke.

Příslušnou zákonodárnou iniciativu, která by v Praze zakázala blokování silnic I. třídy, tak posoudí v úterý dopravní výbor pražského zastupitelstva.

„Na základě jeho doporučení může vedení města zadat udělání právní analýzy, zda je taková právní úprava možná, a jak by měl takový legislativní návrh případně vypadat. Následně, po schválení radou, by musel být tento návrh předložen na jednání zastupitelstva. Po schválení zastupitelstvem by byl postoupen Poslanecké sněmovně,“ doplnil Sedeke.

Zarazit blokování dopravy v Praze jde, magistrát ale nemá odvahu, říká právník Sokol

Domácí
 
 

A poznamenal také: „Z uvedeného je zřejmé, že nejde o jednoduchý proces, může to trvat více měsíců.“

Rodinná firma patří k lídrům na českém trhu s fotovoltaikou. Víte o koho jde?

Seznam Native
 
 

Je to tedy ale jedna z cest, jak by mohl magistrát bojovat proti spolku Poslední generace, který dlouhodobě blokuje pražské dopravní tepny. Požaduje přitom, aby se v Praze plošně jezdilo maximálně 30 km/h.

O další možnosti pak dříve pro Novinky mluvil i advokát Tomáš Sokol. Podle něj by měly zasáhnout „příslušené správní úřady, které by měly nechat rozhodnout soud“. Uvedl také, že tyto úřady by měly být odvážnější.

Mluvčí magistrátu: Stanovisko je stále stejné

Vzhledem k tomu, že možná iniciativa dopravního výboru by musela nejprve projít celým zákonodárným procesem, zůstává k této problematice stanovisko magistrátu zatím stejné.

„Za úřad je stanovisko stále stejné,“ potvrdil v pondělí Novinkám mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Ten dříve tedy pro Novinky uvedl: „Zákaz kvůli omezení dopravy přichází v úvahu spíše zcela teoreticky za stavu, kdy by shromáždění blokovalo určitou oblast dlouhodobě (dle situace, ale určitě více než několik hodin) a znemožnilo například přístup občanům k jejich bydlišti, do zaměstnání a podobně, případně dlouhodobě znemožnilo zásobování a tyto potřeby by nešlo realizovat jinak, například pěším přístupem.“

Spolek Poslední generace má tak zatím „volnou cestu“ k řadě dalších průvodů po Praze. Uskuteční se v květnu, další jsou v plánu v průběhu června.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist