Zelení Khmerové. Poslední generace narazila na německý právní stát

Uveřejněno dne 26 května 2023 000 11:44

Policejní razie se stává hybatelem na politické šachovnici. Před deseti lety vedla razie k pádu Nečasovy vlády – i když vyšetřování pak nezjistilo zločiny těžkého kalibru. Loni provedla německá policie razii na Říšské občany. Ti byli vydáváni za strůjce chystaného převratu – i když vyšetřování našlo zbraně typu historických kuší. A ve středu opět německá policie vedla razii na aktivisty Poslední generace.

Co vyšetřovatelé odhalí? Zbraně? Ale kdež, pátrá se spíše po kontech k financování „organizované zločinecké skupiny“.

Ta organizovaná zločinecká skupina má daleko ke gangsterům se samopaly. O to blíže má k běžným občanům, jejichž životy komplikuje blokádami silnic či útoky na umělecká díla. To vše pro záchranu klimatu a planety. A jak říkají progresivisté, podporou dobrých cílů nelze spáchat nic špatného.

Právní stát to ale vidí jinak, proto se odhodlal k razii. Nejde jen o právní stát, ale i o společenské posuny. Proč v Berlíně vyhrála volby pravice a primátor je po letech z CDU? I proto, že předchozí establishment sociálních demokratů, Zelených a postkomunistů měl pro levicové radikály velké pochopení.

Proto se středeční razie liší od té loňské v Německu i pražské před deseti lety. Neměla ani tak něco odhalit, ale spíše signalizovat vymáhání právního státu. Jak píše novinář Ulf Poschardt: „Buržoazní děti z Poslední generace si vyprošovaly kritiku. Dokonce i od kancléře.

Právě tato arogance byla tím, co posilovalo jejich radikalismus a čemu část společnosti tleskala.“ S tím je teď konec, aspoň po úřední linii. Bude s tím konec i společensky a politicky?

Progresivisté mají pro krajní levici slabost. Libertariány, kteří mluví o Zelených Khmerech (narážka na hrůzovládu Rudých Khmerů v Kambodži), označují za populisty. Ale „program“, jejž pro Poslední generaci sepsal filozof Helge Peukert, skutečně působí, jako by se Rudými Khmery inspiroval. Mohou vládní Zelení říkat, že jejich cíle jsou zcela jiné? Mohou, ale jde o to, jak věrohodně to zní.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist