Posledním gigantem, který utíká z aliance čisté uhlíkové nuly, je Lloyd‘s

Uveřejněno dne 1 června 2023 000 10:34

Pojišťovna Lloyd’s of London oznámila svůj odchod z aliance čisté uhlíkové nuly pro pojištěnce – čímž se stala už šestou takovou organizací, která se během jediného týdne z této iniciativy stála.

Aliance pojištění čisté (uhlíkové) nuly (NZIA) založená Spojenými národy se snaží zavázat členy této skupiny skládající se z vůdčích světových pojišťoven a zajišťoven k boji s klimatickou změnou. Členové musí v jeho rámci do roku 2050 přejít se svými portfoliem pojištění a zajištění na čistou nulu emisí skleníkových plynů (GHG). Lloyd’s v pátek NZIA opustila. Čímž celkový počet členů, kteří z ní utekli jen za tento týden, dosáhl šesti, což představuje pětinu organizací z celkových 30 členů. Od března NZIA opustilo dohromady 10 členů.

Takovýto exodus významných pojišťoven vyvolává otázky ohledně životaschopnosti NZIA. Žádná z těch šesti firem, které utekly tento týden, neobjasnila, proč uvedenou iniciativu opustila.

Říká se, že tyto pojišťovny se rozhodly z toho stáhnout kvůli obavám, aby nebyly zavlečeny do sporů o iniciativu čisté nuly Spojených států. 15. května poslali ministři spravedlnosti 23 amerických států dopis 28 pojišťovnám s žádostmi o informace ohledně potenciálních porušení protitrustových zákonů.

Porušení protitrustových zákonů

V dopise státní ministři od těchto firem požadovali informace týkající se jejich členství v klimatických asociacích jako NZI a Aliance vlastníků aktiv s čistou nulou (NZAOA), která je též pod patronátem Spojených národů.

 „Pojišťovny, které se do tohoto programu čisté nuly zapojily, upřímně řečeno páchají sebevraždu a zkouší předtím uhýbat,“ řekl v interview s Epoch Times prezident Projektu protitrustového vzdělávání Robert Bork Jr.

„Shermanův protitrustový zákon je ohledně omezování obchodů formulován dost jasně, a právě to tu oni dělají, když upírají pojištění společnostem, o kterých si myslí, že nedělají ty správně věci, pokud jde o klimatickou změnu a o dosahování budoucnosti s čistou nulou.“

Generální ředitel Lloyd’s John Neal jen pár dnů před odchodem naznačil, že NZIA asi skončí krachem.

„Má pět záměrů a máte 12 měsíců, abyste dosáhli jeden z nich a 36 měsíců k dosažení tří z nich. NZIA musí své záměry revidovat, jinak se ta aliance rozpadne,“ řekl Neal Reuters.

Ve středu Environmentální program Spojených národů (UNEP) přiznal, že čtyři pojišťovny NZIA opustily kvůli „nedávným diskusím ve Spojených státech.“

Tlak na ESG

Inicitativy jako NZIA a NZAOA jsou součástí agendy environmentálně sociální správy (ESG), která korporacím vnucuje řadu levičáckých, progresivistických ideologií jako genderová rovnost a klimatická změna.

ESG se zakládá na ideologii, že společnosti by měly být sociálně odpovědné a záměrně pracovat na řešení vnímaných problémů jako rasismus, sexismus, znečištění a klimatická změna.

A když je to tak, jsou firmy nuceny zavádět politiky dosahování takových záměrů, k nimž může patřit snižování uhlíkových emisí a znepřístupňování peněz nebo neposkytování pojištění podnikům, které pochybí při plnění cílů uhlíkových emisí.

Nutí-li společnosti, aby upřednostňovaly ideologické záležitosti ESG agendy, tak riskují, že tyto firmy ztratí zaměření na své business priority včetně dosahování zisků. To může mít pro podniky, investory a ekonomiku jako celek negativní důsledky.

Republikáni proti Demokraty vedenému ESG vnucovanému Bidenovou administrativou bojují. V březnu Republikány kontrolovaná Sněmovna schválila opatření k blokování Bidenovy nové vyhlášky, která povolila začlenění principů sociální spravedlnosti a klimatické změny jako kritérií pro penzijní investování.

Senátor Rick Scott (R-Fla) řekl, že když Bidenova administrativa umožní, aby se lidmi spořené penzijní fondy zneužily k ideologickým důvodům, tak „Americké občany zbavuje základních práv, aby dala větší moc radikální levici.“

„Vložíte-li peníze do penzijního pojištění, tak očekáváte, že dostanete ty nejlepší výnosy, jakých lze dosáhnout; čekáte, že kdokoliv to vede, má pověření dosahovat nejlepších možných výnosů. Bidenova administrativa ale říká: ‚Ne, když máte nějakou sociální agendu, tak to dělat nemusíte a můžete se soustředit na svou sociální agendu‘.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist