Globální oteplování

Uveřejněno dne 16 června 2023 000 13:34
Zřejmě v důsledku výrazného poklesu průmyslové výroby se nad Evropou objevila uhlíková díra. Představte si Zemi jako obrovský skleník, v němž někdo rozbil střešní sklo právě nad Evropou.

Letošní jaro se vyvíjí poněkud zvláštním způsobem.“Vloni jsem si touhle dobou trhal ke svačině ostružiny a letos sotva začaly kvést. Jestli má pravdu staré přísloví, že co červenec neuvaří, srpen nedopeče, dostanu při dnešních cenách ovoce a zeleniny brzy kurděje,“ stěžuje dřevorubec Drahoslav Voštěp.

Farmář Josef Skočdopole doplňuje: „Už léta mi v červnovém cash-flow dominovaly tržby z prodeje třešní a nových brambor. Letos jsem ty brambory sotva stačil zasadit a třešně jsou ještě úplně zelené. A k tomu všemu dotace teď taky nějak váznou. Jestli mi letos úroda vůbec dozraje, nevím, z čeho zaplatím brigádníky, abych ji dostal z polí a sadu.“

Toho, že se děje něco mimořádného, už si všimli i evropští klimatologové a svolali diskusní panel do Bruselu.

„Masivní tání ledovců v Grónsku způsobené globálním oteplováním způsobuje, že obří ledové kry ochlazují Golfský proud natolik, že jeho vody začaly Evropu ochlazovat,“ zahájil konferenci španělský delegát Alberto Unapietra.

„V důsledku extrémně vysokých cen energií přestaly domácnosti přetápět své byty a chladit je otevřenými okny,“ pravil český delegát Karel Malý, ale jeho projev byl zcela zastíněn příspěvkem francouzského účastníka Pierra Roche:

„Zřejmě v důsledku výrazného poklesu průmyslové výroby se nad Evropou objevila uhlíková díra. Představte si Zemi jako obrovský skleník, v němž někdo rozbil střešní sklo právě nad Evropou. Zatímco v ostatních částech skleníku je parno, dírou ve střeše uniká teplo pryč a Evropa se ochlazuje.“

Nejrychleji na toto zjištění zareagovalo jako obvykle Německo. Aniž čekalo na závěry diskusního panelu, okamžitě spustilo všechny dříve odstavené uhelné elektrárny a obětavě zahájilo zacelování uhlíkové díry bez ohledu na zhoršení kvality ovzduší ve vlastních aglomeracích.

Maďarsko jako obvykle plní roli potížisty. „Ochlazování Evropy vítáme. Alespoň se stane méně atraktivní pro imigranty z jihu,“ prohlásil jeho zástupce Béla Fehér-Egykö.

Český zástupce Oldřich Koutský pak navrhl kompromisní řešení: „Jestli je to tání ledovců v Grónsku tak masivní, počkejme, až všechny ledovce roztají. Pak se Golfský proud přestane ochlazovat a Evropa bude zase teplá, a to s minimálními náklady.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist