Alespoň někomu zbyl zdravý rozum. Polsko se rozhodlo napadnout klimatické zákony u nejvyššího soudu EU

Uveřejněno dne 16 června 2023 000 13:34

O zákazu spalovacích motorů v Evropské unii do roku 2035 toho již bylo napsáno spousta. Není se čemu divit, jelikož Evropa se v podstatě střílí do nohy s tím, že mnoho ostatních zemí světa nějakou uhlíkovou neutralitu a životní prostředí až tak neřeší. Nyní dochází snad poprvé k tomu, že se ozývají i vrcholní politici. Polská ministryně pro ochranu klimatu Anna Moskwová hovořila o zákazu prodeje spalovacích motorů od roku 2035 jako o nehoráznosti. Chce jej navíc soudně napadnout u nejvyššího soudu EU.


Přesně tak Moskwová v pondělí hovořila. Také nabádala k tomu, abychom se všichni podívali na to, jaké budou důsledky onoho Green Dealu. Ministryně reaguje na to, co se Polákům pochopitelně vůbec nelíbí. Zákon byl přijatý i přesto, že s ním Poláci nesouhlasili a smířit se s tím nechtějí.

 

Odvolání u Soudního dvora Evropské unie

Poláci hodlají podat odvolání u Soudního dvora Evropské unie. Mimo jiné se odvolají také proti dalším ze souboru zákonů Evropské unie v oblasti tzv. ochrany klimatu. Polská politička také prahne po nějaké analýze důsledků zmíněného rozhodnutí Evropské unie. Nějaká taková analýza fakticky neexistuje.

 

Polský postoj je logický

Polsko se řadí do koalice zemí, jež vede Německo. Tato koalice chtěla zablokovat omezení prodeje lidově řečeno čistých automobilů. Polsko chtělo kompletně lobbovat proti onomu zákazu prodeje automobilů se spalovacími motory. Německo by rádo vyjednalo výjimku pro e-paliva, což je syntetická náhrada benzínu a nafty. Poláci tak začínají bojovat proti zákonu, který dokáže Evropu uvrhnout několik let zpět. Snad jim soudní řízení vyjde.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist